Pătrunjelul este o plantă ierboasă, folosită atât în scopuri culinare, cât și medicinale. Este bogat în nutrienți, precum vitaminele A, C și K, dar și fier și fluor. Pătrunjelul are un gust și un miros plăcut, fiind folosit pentru a îmbunătăți aroma diverselor preparate culinare, precum și pentru decorarea acestora.
De asemenea, este apreciat pentru proprietățile sale medicinale, fiind utilizat în tratarea anumitor afecțiuni, cum ar fi cele ale ficatului și ale tractului urinar.
Pătrunjelul o plantă pe care majoritatea dintre noi o folosi ca si condiment fără să știm c este o sursă mai bună de vitamina C decât portocalele, lamaile, merele sau varza și conține, de asemenea, vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, K și E.
1. Rețetă sos din pătrunjel și usturoi
Ingrediente:
- 2 legături de pătrunjel,
- 8 căței de usturoi,
- 140 ml ulei de măsline,
- jumătate de lămâie.
Mod de preparare:
Se utilizează doar frunzele de pătrunjel, fără codițe, se toacă mărunt sau se folosește robotul de bucătărie. Usturoiul se zdrobește sau se toacă mărunt și se amestecă cu pătrunjelul. Se adaugă ulei și sare, se amestecă.
Amestecul de pătrunjel și usturoi se pune într-un borcan, peste care se adaugă ulei, se închide etanș și se poate păstra la frigider timp de 2-3 săptămâni.
2. Reteta de cafea de patarunjel
3. Rețeta de ceai de rădăcină de pătrunjel
https://www.gatitul.ro/remedii/ceai-din-radacina-de-patrunjel.html
Pătrunjelul este o plantă cu multiple beneficii pentru sănătate.
Datorită conținutului său bogat de vitamina A și C, pătrunjelul are un efect antioxidant puternic și are proprietăți detoxifiante, antialergice, antitumorale, tonifică ficatul, stimulează activitatea vezicii biliare, fluidifică secrețiile, are efecte antispastice și relaxează fibrele musculare netede intestinale, gastrice și bronșice.
În plus, pătrunjelul întărește sistemul imunitar, are efecte vasodilatatoare, regenerează peretele vascular și menține elasticitatea vaselor de sânge. Pătrunjelul are și efecte afrodisiace și ajută la menținerea unei bune funcționări a aparatului genital.
Pătrunjelul limitează procesele inflamatorii, are efect antirahitic, antiscorbutic, vermifug și diuretic. De asemenea, consumul de pătrunjel poate ajuta la neutralizarea efectelor intoxicației cu tutun, alcool și alimentație excesivă cu carne sau prelucrată industrial. Pătrunjelul conține, de asemenea, uleiuri volatile cu efect antitumoral.
Pătrunjelul poate fi consumat crud sau sub formă de infuzie, decoct și este eficient în tratarea edemelor, infecțiilor, asteniei, tulburărilor de circulație sanguină, hipertensiunii, bolilor reumatice, anorexiei, meteorismului și colicilor abdominale, astmului bronșic și amenoreei. De asemenea, consumul de pătrunjel poate ajuta la eliminarea halenei (respirația urât mirositoare).
Sub formă de gargară, băi sau spălături locale, pătrunjelul poate ajuta la vindecarea plăgilor, înțepăturilor de insecte, a conjunctivitei, ameliorează contuziile și pigmentațiile pielii și înlătură durerile dentare.
Pătrunjelul este o plantă cu o valoare nutrițională ridicată și are multiple beneficii pentru sănătate.
Conținând mai mult fier decât spanacul și mai mult fluor decât orice alt aliment, pătrunjelul contribuie la menținerea sănătății oaselor și a dinților puternici. O legătură de pătrunjel furnizează mai multe proteine decât două ouă, fiind astfel un aliat important în curele de slăbire datorită capacității sale de a conferi senzația de sațietate.
Frunzele și tulpinile de pătrunjel ajută la eliminarea toxinelor din organism și sunt eficiente în tratarea tuturor afecțiunilor ficatului, inclusiv a cirozei sau hepatitelor, distrugând germenii patogeni și virusuri.
Pătrunjelul are proprietăți antioxidante excelente, iar consumul său zilnic, sub formă de suc proaspăt în cantitate de 20 ml de trei ori pe zi, împreună cu alte sucuri naturale, poate ajuta la vindecarea cancerului. De asemenea, consumul de suc proaspăt de pătrunjel poate ajuta la diminuarea efectelor negative ale citostaticelor și la distrugerea celulelor canceroase.
Pătrunjelul te poate scăpa de pete, acnee și riduri. Iată cum trebuie să-l folosești
Pătrunjelul este un ingredient natural valoros în îngrijirea pielii. Din suc de pătrunjel se poate prepara o mască aplicabilă pe față, care ajută la regenerarea și împrospătarea tenului și îi conferă un aspect strălucitor. În plus, masca poate ajuta la eliminarea pistruilor și a petelor cauzate de înaintarea în vârstă.”