Nu trebuie sa astepti sa vina sarbatorile pentru a manca un cozonac super pufos si foarte aromat. Este o reteta de dificultate medie iar din cantitatea de ingrediente poti face 2 cozonaci mari si gustosi.
Ingrediente pentru cozonac:
- 600 ml lapte cald, 1 kg faina 000
- 1 pachet de unt, 250 gr zahar, 2 pliculete de drojdie uscata
- 200 gr stafide, 6 galbenusuri, esenta de vanilie
- Esenta de rom, putina sare, coaja de portocala+lamaie
Ingrediente pentru umplutura:
- 4 linguri de cacao, 6 albusuri
- 600 gr nuca macinata, 200 gr zahar pudra
Mod de preparare aluat:
- Drojdia trebuie dizolvata laptele caldut impreuna cu 2 linguri de zahar – se lasa 20 de minute – iar cand deja incepe sa se umfle atunci se pun esentele, untul topit, un praf de sare si zaharul ramas.
- Se cerne faina si se adauga treptat peste lapte + stafidele – se amesteca cu mana doar pana se omogenizeaza – cam 5 minute – se pune aluatul intr-un bol mai mare si se da la frigider peste noapte
- Aluatul se scoate din frigider cu aproximativ 40-50 de minute inainte sa incepi sa prepara cozonacul
Mod de pregatire al umpluturii:
- Incepeti prin a bate albusurile spume – nu puneti zahar – cand au devenit suficient de ferme se adauga cacaoa, zaharul pudra si nuca macinata – se amesteca
- Impartiti aluatul in 4 bucati egale si ungeti suprafata de lucru cu ulei – luati 2 bucati de aluat si intindeti-le dreptunghi – pe ambele bucati de aluat se distribuie jumatate din cantitatea de crema de nuca – se ruleaza iar mai apoi se impletesc – se repeta procedeul si pentru celalalt cozonac
- Puneti cozonacii in tava – se ung cu galbenus batut cu 2 linguri de lapte si se lasa la crescut pentru 1 ora – se ung iar cu galbenus, presaratii cu zahar si puneti-i la cuptor pentru 45-50 de minute la 170 grade
Daca nu vreti sa impletiti cozonacii, impartiti aluatul doar in 2 parti, intindeti fiecare foaie si puneti cate jumatate din compozitie – rulati si puneti in tava.
Articol nou scris de Maria: Supa de legume cu care am slăbit 10 kilograme – rețetă
Pofta buna!