publicitate

Nu trebuie sa astepti sa vina sarbatorile pentru a manca un cozonac super pufos si foarte aromat. Este o reteta de dificultate medie iar din cantitatea de ingrediente poti face 2 cozonaci mari si gustosi.

Ingrediente pentru cozonac:

  • 600 ml lapte cald, 1 kg faina 000
  • 1 pachet de unt, 250 gr zahar, 2 pliculete de drojdie uscata
  • 200 gr stafide, 6 galbenusuri, esenta de vanilie
  • Esenta de rom, putina sare, coaja de portocala+lamaie

Ingrediente pentru umplutura:

  • 4 linguri de cacao, 6 albusuri
  • 600 gr nuca macinata, 200 gr zahar pudra
publicitate

Mod de preparare aluat:

  1. Drojdia trebuie dizolvata laptele caldut impreuna cu 2 linguri de zahar – se lasa 20 de minute – iar cand deja incepe sa se umfle atunci se pun esentele, untul topit, un praf de sare si zaharul ramas.
  2. Se cerne faina si se adauga treptat peste lapte + stafidele – se amesteca cu mana doar pana se omogenizeaza – cam 5 minute – se pune aluatul intr-un bol mai mare si se da la frigider peste noapte
  3. Aluatul se scoate din frigider cu aproximativ 40-50 de minute inainte sa incepi sa prepara cozonacul

Mod de pregatire al umpluturii:

  1. Incepeti prin a bate albusurile spume – nu puneti zahar – cand au devenit suficient de ferme se adauga cacaoa, zaharul pudra si nuca macinata – se amesteca
  2. Impartiti aluatul in 4 bucati egale si ungeti suprafata de lucru cu ulei – luati 2 bucati de aluat si intindeti-le dreptunghi – pe ambele bucati de aluat se distribuie jumatate din cantitatea de crema de nuca – se ruleaza iar mai apoi se impletesc – se repeta procedeul si pentru celalalt cozonac
  3. Puneti cozonacii in tava – se ung cu galbenus batut cu 2 linguri de lapte si se lasa la crescut pentru 1 ora – se ung iar cu galbenus, presaratii cu zahar si puneti-i la cuptor pentru 45-50 de minute la 170 grade

Daca nu vreti sa impletiti cozonacii, impartiti aluatul doar in 2 parti, intindeti fiecare foaie si puneti cate jumatate din compozitie – rulati si puneti in tava.

Pofta buna!

 

publicitate