Preparat de vinete de iarnă într-o salata de legume picante. Rețeta este simplă, ingredientele necesaresunt minime și conservarea, de asemenea, nu necesită mult timp.
Feliile de vinete pot fi prajite in tigaie sau la cuptor insa eu am incercat si varianta de vinete intregi, coapte la carbuni iar salata a iesit si mai buna. Puteti prepara aceasta salata in orice mod este mai convenabil pentru voi dar daca locuiti la tara, chiar recomand sa le coaceti intregi (chiar si ardeii), pe carbuni.
Pentru preparare veți avea nevoie de următoarele ingrediente:
- Vinete – 1 kg;
- Roșii – 2 kg;
- ardei gras – 10 buc;
- usturoi – 1 căpățână;
- oțet 9% – 2 linguri;
- ulei – 200 ml;
- piper negru macinat – jumatate de linguriță;
- sare – 2 linguri;
- zahăr – 6 linguri;
- 1 legatura de mărar
Procesul de gatire:
Tăiați vinetele în bucăți mari. Dati roșiile cu o mașină de tocat carne, aduceți la fiert și fierbeți la foc mic timp de 30 de minute. Dati usturoiul pe razatoarea mica sau prin presa.
Prăjiți vinetele în ulei vegetal pe ambele părți până se rumenesc. Prăjiți bucățile de ardei gras sau ardei kapia (puteti folosi si gogosari).
Puneti sare in sosul de roșii, adăugați zahăr, piper negru, turnați oțet, adăugați usturoi, ierburi tocate și gătiți câteva minute după fierbere.
Puneti vinetele și ardeiul gras în straturi (in borcane), turnați sucul de roșii și acoperiți cu capace.
Așezați borcanele într-o tigaie pe fundul careia ati pus un prosop și turnați apă fierbinte pana aproape la „umerii” borcanelor. Strangeti foarte bine capacele.
Din momentul fierberii sterilizam borcane de 500 g timp de 20 de minute si borcane de 1 litru timp de 30 de minute dupa care puneti borcanele cu capacul in jos si lasati sa se raceasca.
Depozitam conservele in pivnita sau in camara. O gustare foarte buna care vă va ajuta întotdeauna și va înlocui perfect preparatele din carne și pește. Pofta buna!