Sucul de ceapa in cantitati mici, va fi adaugat in mod util altor sucuri; diabeticii, reumaticii, suferinzii de prostata, cei obositi, cei cu endeme vor beneficia in cel mai inalt grad de efectele lui.
Sucul de ceapa este foarte puternic, nu se pot consuma decat cateva linguri pe zi ( max. 50ml) si in combinatie cu miere de albine sau alte sucuri de legume, dar este deosebit de eficient in boli respiratorii, avand un puternic efect antiinfectios, elimina parazitii intestinali, stimuleaza activitatea rinichilor, fiind eficient in infectii urinare si renale, precum si in diabet si anumite dereglari hormonale.
Ceapa este originara din Asia, mult apreciata in egiptul antic; langa mumia faraonului Ramses al IV-lea istoricii au gasit ceapa ,pentru egipteni simboliza eternitatea.
In perioada antica se credea ca ceapa da putere, fiind consumata de soldati inanite de a merge la lupta. In China antica era considerata un simbol al inteligentei.
Substante continute
Numeroase oligoelemente (sodiu, potasiu, calciu, siliciu, fosfor, iod, magneziu, carbon, clor, zinc, cupru, vitamine A, B, C, E, acid fosforic, acetic, uleiuri volatile, proteine, lipide, glucide, oxidaze, enzime, glucochinina, fitoncide, substante naturale cu proprietati antiseptice.
Efecte binefacatoare
Diuretic (Pliniu cel Batran o recomanda ca cel mai bun leac impotriva ascitei),contine fitoncide cu rol antibiotic, antiseptic, antiinfectios( antistafilococic), antihelmintic, vermifug, antimicotic -candidozele tractului digestiv,deoarece ceapa, usturoiul, prazul, ridichea contin un antibiotic natural, alicina capabil sa distruga germenii patogeni fara a altera flora patogena saprofita, proprie fiecarui organism, necesare bunei functionalitati ,(se amesteca suc de ceapa cu suc de usturoi in parti egale si se beau 3 liguri /zi), datorita continutului in oligozaharide mentine echilibrul florei intestinale saprofite, antireumatic, afrodisiac,stimulant al activitatii gonadelor la barbati, sedativ, calmant, hipnotic, antitusiv, emolient, expectorant, antioxidant antalgic ( calmeaza durerea ), neutralizeaza radicalii liberi, impiedica procesul de imbatranire, antisclerogen, antitrombotic, scade riscul aparitiei cancerului datorita unui agent anticancerigen descoperit in ceapa, c onopida, strugurii rosii numit quercitina, scade glicemia, scade colesterolul, previne ateroscleroza, scade tensiunea arteriala ,contine flavonoide ( antociani) cu puternic efect antioxidant
Ceapa verde are proprietati diuretice, hipoglicemiante ( de scadere a glicemiei), antibacteriene, antiaterosclerotica (impiedica agregarea plachetara, ceea ce duce la scaderea riscului de tromboza si obstructie a vaselor de sange).
Terapie si remedii
uz intern: insomnie, retentie de apa(edeme cardiace, renale, ascita, pleurezie,oligurie)guta, litiaza urica ( decoct, 2 cani /zi ), prostatita ( tinctura, 2 lingurite /zi , 15 zile pe luna), afectiuni respiratorii ( guturai, bronsita, laringita, astm, etc ), intr-o angina simpla cu dureri de deglutitie un ceai servit fierbinte preparat din ceapa intreaga cu foi, in care se adauga suc de la o lamaie si o lingura de miere poate fi mai mult decat benefic ; infectii intestinale, parazitoze intestinale, astenie, surmenaj fizic si intelectual, cefalee migrenoida, varice si tromboflebite (tinctura de ceapa si miere de albine), diabet zaharat, obezitate, arterioscleroza; in diaree , reumatism, guta se poate face un decoct din foi de ceapa si se be ape parcursul zilei..
uz extern: in abcese, panaritii, furunculoze ( cataplasma din ceapa coapta la cuptor ), in intepaturi de insecte ( se freaca zona cu o felie de ceapa ), degeraturi, arsuri, ulcere, plagi, etc Ceapa cruda actioneaza pentru stimularea imunitatii, diurezei, insomniei, iar cea preparata termic are efect predominant digestiv, respirator , cutanat ; fenomenele inflamatorii produse de muscaturile de insecte, albina, viespe pot fi combatute cu felii de ceapa puse pe locurile respective Ceapa rasa si cu petrol se aplica la nivelul gatului in caz de amigdalite sub forma unei cataplasme pe o panza si reduce inflamatia.
Proprietatile sucului de ceapa:
– pentru eliminarea viermilor intestinali (tenie, ascaris lumbricoides) se beau cate doua pahare de lapte in care s-au dizolvat cate 2 linguri de suc de ceapa , dimineata si seara pe stomacul gol, minim 10 zile; se poate face cura preventiv administrandu-se o doza la 3-4 zile.
– in diabet se consuma jumatate pahar de suc de morcovi in care se dizolva 3 linguri de suc de ceapa de 3 ori pe zi , minim 3 saptamani sub controlul glicemiei la bolnavii cu tratament insulinic se ajusteaza doza in functie de valorile glicemiei.
– in infectii renale si urinare (cistite ), se beau de 3 ori pe zi cate un pahar de suc morcov si 2 linguri suc de ceapa, 6 linguri suc de telina, in cure de minim 3 saptamani.
– in tulburari de memorie se administreaza cate 80gr de ceapa cruda pe zi; substantele continute in ceapa au efecte neuroprotectoare si inbunatatesc irigarea creierului, inlatura problemele legate de memoria de scurta durata ,cea care este afectata intr-o prima faza in boala Alzheimer in plus inbunatateste coordonarea motorie.
– in depresie:3-4 linguri de suc proaspat de ceapa dimineata si seara au efecte benefice; suc proaspat de ceapa in amestec cu suc de fructe (mere, portocale ) stimuleaza activitatea sistemului nervos central, generand o stare de optimism, vioiciune, dorinta de actiune.
– in sterilitate masculina, ceapa consumata in stare cruda stimuleaza activitatea gonadelor, inbunatatind productia de sperma si de testosteron, eficienta in tratamentul efeminarilor masculine cauzate de tulburari endocrine produse de alimentatie, stress, sedentarism, ce se confrunta cu ginecomastie, subtierea vocii, lipsa pilozitatii, celulita, obezitate.
– litiaza biliara beneficiaza de maceratul din ceapa in ulei de masline dupa urmatoarea reteta: se pun 2 cepe taiate marunt la macerat bine acoperite, intr-o cana de ulei de masline timp de 6 zile, apoi se strecoara si se administreaza 3-4 linguri/zi; se face tratament 14 zile cu cate 7 zile pauza ;este benefic pentru prevenirea formarii de noi calculi si eliminarea celor existenti daca nu sunt prea mari.
– in bronsita alergica, infectioasa sau tabacica se beau de 3 ori/zi cate 2-3 linguri de suc de ceapa ;in astmul bronsic se bea zilnic un sfert de pahar de lapte fierbinte in care se pune o lingura de ceapa si cateva picaturi de suc de usturoi ;suc de ceapa in asociere cu suc de usturoi poate fi eficient in tratamentul candidozei cu orice localizare.
– in ascita si edeme de natura cardiaca este eficienta o reteta pastrata de acum 2000 de ani de la Plinius cel Batran,care a dat rezultate in multe cazuri, un pahar de lapte cald de 200ml in care se pun 50ml suc de ceapa si care se consuma zilnic.
– in cure de detoxifiere dar si pentru tratarea psoriazisului, sclerodermie, lupus eritematos, boli autoimmune in general se foloseste urmatoarea reteta: 100ml telina, 50ml ridiche neagra, 50ml ceapa, se iau cate 6 linguri o data de 4-5 ori pe zi, alaturi de un regim vegetarian.
– o reteta din medicina populara indica in caz de ciroza hepatica umeda un macerat facut din 1kg de ceapa de apa si 5 litri de tuica (tescovina tare, “frunte”), care se aseaza la o sursa de caldura timp de 15 zile timp in care se agita de 2-3 ori pe zi; se strecoara si se pune in sticle de 1 litru bine astupate si la loc racoros; se consuma 30ml pe stomacul gol, apoi se sta culcat pe partea dreapta 30 min; dupa terminarea cantitatii de t se poate relua tratamentul daca este nevoie dupa o pauza de o luna; ascita disparfe, ficatul se regenereaza; este nevoie de un regim alimentar lacto-vegetarian strict.
– in alopecie s-au obtinut rezultate deosebite de catre medicii de la departamentul de dermatologie a Universitatii medicale din Bagdad,Irak cu suc de ceapa aplicat sub forma de frictiuni usoare pe zonele afectate timp de 2 luni ;s-a constatat ca efectele la barbate sunt considerabil mai bune decat la femei.
– in retentia de urina un remediu de prim ajutor este cataplasma cu ceapa pus ape abdomenul inferior,cateva ore; stimuleaza functionarea rinichilor si eliminarea urinei.
– in eczeme bacteriene, fungice, cataplasme cu ceapa aplicate zilnic, cate 45min, actioneaza antiinflamator prin componentii cu sulf, reduc fenomenele inflamatorii, pruritul, usturimea; acelasi lucru se face in caz de degeraturi de gravitate mica si medie.
Precautii
La bolnavii cu gastrita, colon iritabil, colita de fermentatie sau cei cu intoleranta la ceapa, la care pot apare tulburari care sa agraveze starea, doza se reduce pana la limita suportabilitatii si se creste treptat, pana organismul se obisnuieste. Puteti incerca sa puneti ceapa toccata in ulei de masline, intr-un vas bine acoperit de pe o zi pe alta! ( poate asa va fi mai usor tolerabila si nu-si pierde din proprietati)
Pentru proprietatile ei curative, ceapa nu trebuie sa lipseasca din meniul nostru zilnic!
Utilizarea cepei in cosmetica
Pentru indepartarea pistruilor, cu bulbi de ceapa zdrobiti se pot face frictionari zilnice
Ceapa este bogata in selenium cu actiune importanta asupra pielii, parului, unghiilor, reda elasticitatea pielii.