1. Este important ca toate ingredientele lichide să fie încălzite înainte de utilizare.
2. Făina trebuie să fie cernută și lăsată într-un loc cald timp de 10-15 minute.
3. Cantitățile de zahăr și sare sunt foarte importante. Dacă puneți mai multă sare decât este necesar, veți obține un aluat fermentat, iar dacă puneți mai mult zahăr, aluatul devine dur.
4. Dizolvați făina în apă sarată pentru a evita cocoloașele.
5. Înainte de a turnă aluatul, frecați tigaia cu sare, pe urmă o curățați.
6. Este recomandat sa prăjiți clătitele folosind 2 tigăi.
7. Dacă clătită se rupe atunci când trebuie să o întoarceți, mai adăugați puțină făină în aluat, sau un ou.
8. După ce ați terminat de făcut toate clătitele, acoperiți-le cu o folie de aluminiu și puneți-le în cuptor la temperatura de 160 de grade timp de 10 minute.
9. Ca să împrospătați clătitele, tapetați clătitele cu puțin unt și zahăr, să le puneți pe o tavă unsă cu puțin unt sau tapetată cu hârtie de copt și să le coaceți în cuptorul preîncălzit la temperatură maximă timp de 4-5 minute.
Să aveți poftă!
Vezi și… 10 umpluturi delicioase pentru clătite
Umplutură de carne
Se fierbe 350 de grame de carne, se răcește, se toacă mărunt. Curățați 2 cepe, tăiați-le cu un cuțit, prăjiți-le în unt. Într-un recipient amestecați carnea tocată, ceapa prăjită, puțină sare și piper. Astfel de clătite, se servesc cu smântână sau sos alb.
Umplutură de ouă
6 oua fierte se taie cu un cuțit, puneți-le intr-un recipient adânc. Adăugați ceapă verde tocată, smântână sau maioneză, sare dupa gust, puteți adăugă și mărar proaspăt tocat.
Umplutură de ciuperci
500 gr de ciuperci și o ceapă tocată se prăjesc cu ulei vegetal într-o tigaie. Adăugați la ele 2 linguri de făină și amestecați. În masa rezultată, introduceți 2 linguri de smântână sau 0,5 pahare de lapte, puțină sare, piper după gust. La final, obțineți o umplutură de ciuperci cu un sos delicat de smântână. De asemenea, clătitele gata preparate pot fi umplute cu cașcaval.
Umplutură din carne de pui
Se fierbe 500 de grame de carne de pui făra oase, se toacă cu un blender împreună cu mărarul proaspăt tocat. Adăugați la masa rezultată un cățel de usturoi, trecut printr-o presă specială, 2 ouă fierte date printr-o răzătoarea, o lingură de smântână, sare, piper după gust. Peste clătite, puteți turna un pic de unt topit.
Serviți cu plăcere!
Umplutură de cașcaval
Încălziți 150 ml de frișcă la foc mic. Dați printr-o răzătoarea 50 de grame de parmezan, 50 de grame de brânză cheddar, apoi adăugați frișca, amestecați, fierneți câteva minute până la omogenizare. Se fierb câteva buchețele de broccoli pentru câteva minute, se răcesc, se toacă mărunt, se pun în clătite, iar peste se toarnă sosul de cașcaval. În loc de broccoli, puteți folosi dovlecei, spanac sau salată verde.
Umplutură cu somon
Tapetați clătitele cu unt moale, puneți o jumătate de felie de pește roșu sărat în mijloc, decorați cu verdeață tocată (de care doriți), rulați clătitele.
Umplutură de brânză de vaci
Într-un bol puneți la înmuiat în apă fierbinte 50 de grame de stafide. Într-un alt recipient separat, amestecați 500 de grame de brânză de vaci, 1 gălbenuș, 2 lingurițe de zahăr, adăugați un pic de vanilie, stafidele înmuiate și se amestecă. Puneți câte o cantitate mică de brânză de vaci pe deasupra clătitei și înfășurați-o.
Umplutură de nuci
Într-un recipient, amestecați 500 ml de lapte, 120 de grame de zahăr, 100 de grame de nuci grecești măcinate, 1 lingură de făină. Puteți utiliza un amestec divers de nuci, de exemplu, alune, migdale, arahide, nuci grecești. Amestecul rezultat se răcește, se adaugă 100 de grame de unt și din nou se amestecă cu un blender.
Umplutură de lămâie
Se amestecă cremă de cașcaval cu gemul de lămâie, se adaugă suc de lămâie, se amestecă. Înfășurați clătitele cu o cantitate mică de umplutură și adăugați zahăr pudră pe deasupra.
Cremă de frișcă
Într-un bol, bateți frișcă cu zahăr, vanilie și câteva picături de suc de lămâie folosind un mixer. Umpleți clătitele cu amestecul obținut.
Umplutură de banane
Utilizând un mixer amestecați într-un recipient 70 de grame de unt, 2 linguri de zahăr. Adăugați 3 banane coapte, suc de lămâie. Se amestecă bananele cu untul pregătit.