Toata familia mea iubeste foarte mult spanacul iar pe lângă congelarea obișnuită, pun spanacul in borcane. Iarna il adaug in salate si garnituri, il folosesc si ca componenta pentru sosuri sau chiar il servesc ca garnitura la carne.
Recomand sa folositi spanac de la piata (daca nu aveti in gradina) si nu spanac de la magazin. Ingredientele de mai jos sunt pentru 2 borcane de 400 ml dar puteti mari cantitatea.
Pentru 2 borcane de 400 ml aveți nevoie de:
- Spanac – 1 kg
- Usturoi – 6 catei
- Apă – 800 ml
- sare – 50 g
- zahăr – 50 g
Mod de preparare:
Spălați bine spanacul și separați frunzele de tulpini, doar frunzele vor fi necesare pentru aceasta reteta.
Se toarnă sare într-o oală cu apă, se aduce la fierbere, se adaugă spanacul și se fierbe timp de un minut și jumătate până la 2 minute. Nu trebuie să așteptați până fierbe, măsuram timpul din momentul în care puneti spanacul in cratita.
După aceea, puneți spanacul în apă cu gheață și lăsați-l 3-5 minute pentru a se răci complet. După 5 minute, scurgeți toată apa și stoarceți puțin spanacul in maini.
Puneti spanacul in borcane presterilizate și adăugați în plus căței de usturoi feliati.
Luați o cratiță curată, cu 800 ml de apă, adăugați sare și zahăr, aduceți la fiert și fierbeți 3-4 minute. Sarea și zahărul trebuie să se dizolve complet.
Umpleți borcanele cu saramură fierbinte până sus, strangeti bine capacele sterilizate, lăsați să se răcească complet și păstrați în pivniță sau frigider.
În procesul de umplere a borcanelor cu saramură, asigurați-vă că eliberați excesul de aer cu ajutorul unei frigărui obișnuite de lemn.
Borcanele se pot pastra la temperatura camerei, pentru asta trebuie sterilizate exact 5 minute.
După cum am scris mai sus, un astfel de spanac este potrivit pentru sosuri și salate și chiar și ca garnitură pentru carne. Usturoiul din interior este si el delicios iar daca faci acest preparat nu o sa regreti!