Plăcinte cu cartofi și cașcaval – Simple și gustoase, cu cel mai bun aluat și cea mai bună umplutură – Pentru această rețetă, aveți nevoie de următoarele ingrediente:
Ingrediente pentru aluat:
- 1 kg făină
- 400 ml lapte
- 50 g unt
- 1 linguriță sare
- 1-2 lingurițe zahăr
- 5 g drojdie
Ingrediente pentru umplutură:
- 200 g cartofi fierți
- 300 g cașcaval
- 10 g unt
- sare, piper
Mod de preparare:
1. Pentru aluat, amestecăm drojdia și zahărul într-un bol. Adăugăm laptele și amestecăm bine.
2. Adăugăm untul topit. Treptat, adăugăm făina și frământăm până obținem un aluat moale și omogen. Acoperim cu un prosop și lăsăm aluatul, la loc cald, la crescut timp de 90 de minute.
3. Pentru umplutură, punem cartofii la fiert. După ce s-au răcit, îi facem piure, adăugăm untul și cașcavalul dat prin răzătoare. Amestecăm foarte bine până la omogenizare.
4. După ce a crescut, împărțim aluatul în 3. Întindem o bucată de aluat într-o foaie subțire. Pe deasupra, adăugăm o treime din cantitatea de umplutură și formăm un pachețel. Procedăm la fel cu restul de aluat.
5. Așezăm pachețelele pe o tavă acoperită cu hârtie de copt. Coacem la temperatura de 220 de grade, timp de 10 minute apoi la temperatura de 230 de grade, timp de 5 minute. La final, tapetăm plăcințelele cu unt.
Să le savurați cu poftă! Poftă bună!
Încearcă și… Langoși sau plăcinte ungurești, cu smântână și telemea sărată
Rețeta este foarte simplă și are un mare avantaj – Puteți păstra aluatul la frigider mai multe zile – Așadar, prăjiți plăcintele oricând doriți și vor fi mereu calde și gustoase…
Ingrediente necesare
- 1 kg faină
- 50 g drojdie proaspătă (un cub mare)
- 500 ml lapte
- 2 linguri zahăr
- 2 gălbenușuri
- o linguriță sare
- 200 ml de smântână
- 2 linguri de ulei
Ingrediente pentru coacere și servire:
- ulei pentru prăjit
- smântână
- telemea sărată
Cum se prepară?
Puneți în laptele călduț drojdia și zahărul. Amestecați bine și lăsați la dospit aprox. 10 minute.
Într-un vas separat, punem făina, gălbenușurile, sarea, uleiul și smântâna. Turnăm și maiaua pregătită anterior și frământăm un aluat elastic. Lăsați apoi aluatul la dospit aprox. o oră. Ar trebui să se dubleze în volum… După acest timp, dăm aluatul la rece peste noapte…
A doua zi, sau ori de câte ori aveți poftă de langoși, încingeți bine uleiul în tigaie, rupeți o bucățică de aluat de mărimea unei mingi de ping-pong, întindeți-o cât mai subțire și coaceți-o în ulei încins. Cât sunt încă calde, le ungem cu smântână și telemea dată pe răzătoare, pe partea cu ochiuri mari… Le puteți servi ca atare sau le puteți îndoi la mijloc, cum vă este mai comod…
Langoșii merg super bine și cu mujdei de usturoi cu smântână. Pe de altă parte, dacă vă este poftă de ceva dulce, puteți folosi chiar și puțin gem la preparare…
Să aveți poftă și să vă fie de bine!