Caldura excesiva poate dauna plantelor din gradina, prin urmare ai nevoie de cateva sfaturi si trucuri pentru a le ajuta sa treaca cu bine peste aceasta perioada caniculara. Din cauza caldurii excesive plantele se usuca, prin urmare este important sa le tii sanatoase.
Legumele au nevoie de foarte multa apa. Totusi, chiar si cu un udat atent, acestea pot suferi de seceta.
Uda-le regulat si din abundenta dimineata si seara, atunci cand soarele nu arde cu putere.
Daca ai pomi proaspat plantati atunci trebuie sa stii ca ei sufera foarte mult de caldura . Pentru a-i pastra in viata chiar si pe o astfel de vreme trebuie sa ii uzi din abundenta.
Florile au si ele nevoie de apa, unele mai mult, altele mai putin. Important este sa inveti sa intelegi semnele pe care ele le le dau ( uscarea frunzelor, a florilor, ingalbenirea frunzelor, etc.)
Urmareste iarba sa vezi cum creste – poti sa faci asta pana la temperaturi de 26°C, vremea calda favorizand cresterea ierbii. In situatia in care temperaturile depasesc 30°C, gazonul va creste mai greu sau deloc. In situatia in care iarba va fi taiata prea scurt, se va arde iar solul se va usca. In acest caz, orice modalitate de udare nu va salva gazonul. Prin urmare este indicat sa lasi cativa centrimetrii in plus astfel incat, aceasta sa ajunga la aproximativ 5 cm inaltime. Lasarea unui strat subtire de iarba cosita pe gazon il va proteja de arsurile solare si ii va mentine umiditatea. Momentul indicat pentru cosire este seara Pentru a te asigura ca s-a realizat un scut de protectie adevcat, poti amesteca prin iarba cosita aschii fibroase de lemn.
Daca doresti sa uzi gazonul, este indicat ca acest lucru sa se faca dimineata sau seara. Perioada perfecta pentru udarea gazonului este intre 4 si 8 dimineata – in acest interval irigarea are un impact bun si riscul infestarii cu ciuperci este redus. Pentru a nu-ti intrerupe odihna, poti folosi Programatorul pentru udat MultiControl GARDENA. Gazonul a primit suficienta apa atunci cand primii 3-4 cm din sol sunt uzi. O alta modalitate este de a stabili cantitatea de apa care va fi folositia: 10-15 l / m² ar trebui sa fie sufficient. Cu toate astea, nu ignora riscul suprairigarii: acest lucru poate duce la aparitia mucegaiului mai ales atunci cand nu s-a realizat o scarificare corespunzatoare.
Foloseste mulci ca un scut termic
Ceea ce protejeaza planta de frig in timpul iernii are efect opus in vara: Mulcirea protejeaza plantele. Raspandeste un strat de trei pana la cinci centimetri de materie maruntita, cum ar fi paie sau scoarta pe intreaga suprafata de gradina, sau pe brazdele plantelor. Un strat subtire de iarba cosita poate fi, de asemenea, raspandita pe o zona de gradina, atat timp cat nu contine seminte de buruieni. Mulcirea protejeaza, de asemenea, solul de lumina puternica a soarelui, impiedicand uscarea rapida.
Protejeaza legumele tinere
Trebuie sa acorzi atentie suplimentara plantelor care au fost plantate recent. Asigura-te ca solul este in permanenta suficient de umed. Acesta nu trebuie sa fie niciodata complet uscat. Daca este necesar, poti sa asezi o sticla cu apa in dreptul fiecarei plante si, sa ai in vedere umplerea acesteia zilnic. O metoda incercata si testate de udare a tomatelor este de a plasa un ghiveci plastic sau, si mai bine, unul de lut, cu diametru de 13-15 cm, in pamant, langa tulpina plantei care, apoi, sa fie umplut cu apa de doua ori pe zi. Atunci cand adie vant uscat ofera-le plantelor sensibile protectie suplimentara cu un invelis horticol.