A lipsit prea mult timp de pe blog reteta de capatai a romanilor la orice sarbatoare: sarmalele. Mai jos o reteta tipic ardeleneasca, pentru sarmale mari cat foaia de varza, consistente si savuroase…
Ingrediente:
- 1 kg de tocatura: carne de vita si carne de porc (am cumparat carnea gata tocata)
- 2 verze murate
- sunculita afumata (dupa gust)
- bulion
- piper, sare
- 500 ml bulion
- 2 cepe
- un manunchi de marar sau cimbru
- 1 cana de orez
- foi de dafin
Mod de preparare
Ceapa se taie marunt. Intr-o tigaie se caleste ceapa, dupa care se adauga orezul si se prajesc cateva minute Tocam in robot costita afumata.
Preparam tocatura: in carnea tocata adaugam costita afumata, sare dupa gust, piper dupa gust, bulionul, ceapa, mararul (sau cimbrul) si orezul. Se amesteca toate ingredientele…
Se pregatesc foile de varza, curatandu-se cotoarele. Se adauga umplutura in fiecare foaie si se impatureste…
Pregatim oala. Ungem o oala suficient de incapatoare cu untura. Pe fundul oalei punem sorici afumat sau bacon. Asezam sarmalele. Presaram deasupra 2-3 foi de dafin.
Lasam oala la cuptor, cu capacul pus, cam 2 ore. Scoatem capacul si mai lasam la rumenit 30 min.
Se savureaza cu moderatie si cu voie buna!