Tusea este un simptom foarte frecvent. Adesea banal, dar foarte jenant. De aceea vrem cu toții să o vindecăm cât mai repede. Este recomandat să apelăm la automedicație și mulți dintre noi folosesc așa-zisele leacuri ale bunicii.
Miere, ceaiuri, siropuri făcute în casă, sucuri naturale… leacurile bunicii pentru vindecarea tusei sunt numeroase. Și adesea medicina modernă recunoaște eficacitatea leacurilor tradiționale. Dar atenție, aceste leacuri nu sunt indicate dacă originea tusei nu este cunoscută.
Iată un leac natural ușor de pregătit în bucătăria dumneavoastră, mai ales foarte eficace împotriva durerilor în gât și a tusei.
Ingrediente:
- O ridiche mare albă bio
- Zahăr integral de trestie de zahăr
Spălați ridichea. Goliți conținutul cu un cuțitaș, destul cât pentru a umple cavitatea cu o lingură de zahăr de trestie de zahăr. Puneți ridichea într-un vas astfel încât să rămână în picioare. Lăsați o noapte la macerat.
Dimineața veți găsi siropul; reîncepeți operațiunea a doua zi. După 3 sau 4 zile, va trebui schimbată ridichea dacă mai este cazul și nu v-ați revenit încă.
Dacă ridichea este prea mică, puteți să o tăiați în felii subțiri, să o presărații cu zahăr de trestie de zahăr și să o lăsați la macerat peste noapte. Dimineața nu vă rămâne decât să recuperați siropul.
La ridichile mari, cu cât cavitatea este mai mare, cu atât veți recupera mai mult sirop și dacă aveți nevoie de cantități mai mari, tăiați ridichea în două părți, scobiți fiecare jumătate și presărați zahăr.
Posologia. O lingură de 3 – 4 ori pe zi pentru adulți. Adaptați posologia pentru copii.
De ce ridichi?
Ridichea conține sulf, este un bun expectorant și ușurează eliminarea secrețiilor. Are proprietăți emoliente și are un efect remarcabil în eliberarea căilor respiratorii. Este eficient în cazul tusei productive, permițând eliminarea secrețiilor și calmează gâtul iritat de o tuse seacă.
Și este bun?
Ca gust, siropul nu seamănă deloc cu șampania, are un gust ciudat dar acceptabil. Cu atât mai mult cu cât este foarte eficient în orice tip de tuse și chiar și copiii îl acceptă. Urmând aceleași indicații, puteți folosi o ridiche neagră în locul uneia albe.
Mierea, un leac cunoscut
Bunicile noastre o foloseau ca leac împotriva tusei. Și aveau dreptate! Un studiu realizat de cercetătorii Universității din Pennsylvania a arătat că mierea este cel mai eficient leac contra tusei la copii și adolescenți.
Studiul a fost făcut folosind experiența a 105 copii suferind de o tuse supărătoare. Copiii au luat câte o lingură de miere înainte de culcare, fie o lingură de sirop de tuse, fie nimic. Copiii care au luat miere au tușit mai puțin noaptea, au dormit mai mult și s-au odihnit mai bine. Nimic nu le interzice și adulților să încerce același tratament.
Posologia: o jumătate de linguriță pentru copiii între 2 și 5 ani, o linguriță de miere pentru copiii între 6 și 11 ani și două lingurițe pentru cei mai mari. Se ia mierea simplă sau cu un pic de ceai sau lapte cald. Puteți adăuga și un pic de scorțișoară (1/4 linguriță) pentru a accentua efectele mierii.