
Inflamatia este o parte naturala a modului in care organismul trateaza bolile si ranile – poate facilita vindecarea si poate ajuta organismul sa se recupereze mai repede. Dar nu este intotdeauna un lucru bun.
Inflamatia cronica, care este prezenta in multe boli cronice, poate duce la atacarea sistemului imunitar al organismului, provocand mai multe probleme decat rezolva. Inflamatia cronica este legata de dementa, boli de inima si chiar unele forme de cancer.
Din fericire, exista o modalitate prin care putem reduce inflamatia. Daca suferi de artrita sau de orice alta afectiune cronica, acum este timpul sa asculti – inflamatia cronica poate agrava durerea cronica, iar reducerea inflamatiei prin dieta poate avea un impact real asupra calitatii vietii.
Desi exista multi factori care pot duce la inflamatii cronice – cum ar fi fumatul, alergiile si factorii de mediu – o dieta deficitara este, de obicei, cel mai mare raufacator.
Adoptand o dieta care nu contine declansatoare inflamatorii poti preveni deteriorarile produse de inflamatia cronica si poti ajuta procesul natural de vindecare al corpului. Iata cateva alimente esentiale pentru o dieta antiinflamatoare.
Legume cu frunze verzi
Spanacul, kale, mangoldul sunt toate bogate in antioxidanti cunoscuti ca flavonoizi, care pot restabili sanatatea celulara – o functie esentiala pentru oprirea inflamatiei.
Probiotice
Microbiomul intestinului – adica toata microflora care traieste in intestinul tau – jaoca un rol imens in sistemul imunitar. Mentinerea intestinului sanatos te poate ajuta sa lupti impotrva inflamatiei. Esti mai predispus la inflamatii atunci cand bacteriile din intestinul tau nu sunt in echilibru, asa ca asigura-te ca mananci o multime de alimente bogate in probiotice precum iaurt, kimchi, varza murata.
Nuci si seminte
Nucile sau seminele de chia, in, canepa sunt pline de acizi grasi omega-3, care ajuta la mentinerea sistemului imunitar sub control si impiedica supraproductia de citokine si molecule oxidane care incurajeaza inflamatia.
Somon si alti pesti uleiosi
Vorbind despre acizii grasi omega-3, somonul-precum si alti pesti salbatici grasi – este o sursa excelenta a acestui important nutrient antiinflamator. Acizii grasi Omega-3 nu numai ca inhiba inflamatia, dar reduc si riscul de boli asociate inflamatiei, inclusiv boli de inima.
Legume crucifere
Legumele crucifere precum broccoli, varza, conopida si varza de Bruxelles sunt pline de flavonoide si carotenoizi care ajua la combaterea stresului oxidativ si previn inflamatiile.
Eliminarea alimentelor inflamatorii
Zaharul, carbohidratii simpli, glutenul si unii aditivi alimentari pot determina un raspuns inflamator.