Plăcinta cu mere este un desert clasic și iubit, cu rădăcini adânc înfipte în tradițiile culinare ale multor culturi. Combinația dintre aluatul fraged și crocant și umplutura dulce-acrișoară de mere coapte, parfumate cu scorțișoară și zahăr, creează o simfonie de arome și texturi care încântă papilele gustative.
Fie că este servită caldă sau rece, alături de o cafea aromată, plăcinta cu mere rămâne un desert atemporal, perfect pentru orice ocazie. Haideti să vedem rețeta!
Ingrediente:
Ingrediente pentru aluat
- 2 oua
- 9 linguri zahar
- 9 linguri ulei
- 9 linguri lapte
- 12 linguri faina
- 1 plic praf de copt
Ingrediente pentru umplutură
- 4 mere foarte mari
- 5 linguri zahar
- 1/2 lingurita scortisoara
Cum se prepară?
Merele le-am spalat si le-am curatat de coaja si de samburi. Le-am dat prin razatoarea mare si le-am pus la calit pe foc, impreuna cu 5 linguri de zahar. Cand s-au inmuiat, am adaugat scortisoara si am mai lasat putin, apoi se lasa sa se raceasca…
Cat merele se racoreau, am pregatit aluatul: am batut cele doua oua cu zaharul, apoi am adaugat treptat uleiul. Faina am amestecat-o cu praful de copt si am adaugat-o treptat la compozitia de oua, alternand faina cu lapte. Aluatul trebuie sa curga… sa aiba consistenta unui aluat de clatite mai gros.
Am pregatit o tava – eu am avut una de 32 / 22 cm, am tapetat-o cu hartie de copt, am pus 2/3 din compozitie si am dat tava la cuptor ptr 10 min la 180 grade, in cuptorul preincalzit.
Dupa 10 minute, cand aluatul s-a copt putin, am pus merele, iar deasupra restul de aluat. Am lasat la cuptor 40 minute. Am lasat placinta sa se raceasca, apoi am portionat-o. Optional se poate pudra cu zahar, dar la mine a fost suficient de dulce.
Poftă bună!