Proporții perfecte, fără oțet și se păstrează bine chiar și la temperatura camerei! Cel mai bun preparat de vinete pentru iarnă! Pregătesc zacusca de vinete de mulți ani și în tot acest timp nu am dat peste o rețetă mai bună decât aceasta! Iata, dupa parerea mea, proportiile ideale de legume si condimente si cea mai corecta preparare.
Din aceste ingrediente mi-au iesit 6 borcane de 600 ml fiecare.
Ingrediente:
- Vinete – 3 kg
- Roșii – 2 kg
- Morcov – 700 g
- Ardei gras – 500 g
- Ceapa – 500 g
- Ulei – 300 ml
- zahăr – 60 g
- sare – 40 g
- Piper negru
- ardei iute (dupa gust si poate fi optional)
- 1 legatura de patrunjel
- Usturoi – 8-9 catei
Preparare:
Asezam vinetele pe o tava de copt tapetata cu hartie, facem mai multe intepaturi, stropim cu ulei si dam la cuptorul incins la 220 de grade pentru 20 de minute, apoi scoatem, intoarcem si coacem inca 20 de minute. Daca aveti posibilitatea sa le coaceti pe gratar, e si mai bine – pentru reteta aceasta eu le-am copt in cuptor. Când sunt gata, acoperiți vinetele cu folie alimentară și lăsați 15 minute.
Coaceți ardeiul gras, intreg, la aceeași temperatură timp de aproximativ 25-30 de minute. Când ardeiul este gata, puneți-l într-o pungă de celofan și lăsați-l să „transpire” 15 minute. Dacă temperatura cuptorului este mai mică, de exemplu 200 de grade, atunci coaceți puțin mai mult.
În timp ce legumele se „odihnesc”, se da ceapa printr-o mașină de tocat carne, se pune într-o tigaie cu ulei, se așteaptă să se incinga bine uleiul și se prăjește din acel moment timp de 1 minut.
În continuare, adăugați morcovii rasi, amestecați, acoperiți cu un capac și fierbeți aproximativ 5 minute până când morcovii devin moi. Asigurați-vă că folositi o tigaie cu fundul gros.
Apoi, treceți roșiile proaspete printr-o mașină de tocat carne, după 5 minute, turnați-le în cratiță și fierbeți sub capac 20 – 30 de minute.
Separați vinetele și ardeii de coajă și treceți-le printr-o mașină de tocat carne. În niciun caz nu aruncati sucul din legume, acesta trebuie adăugat în cratita. Punem vinetele si ardeii macinati in aceeasi cratita (peste celelalte legume), amestecam bine si aducem la fiert.
Se adauga apoi zaharul, sarea, piper negru macinat, se adauga ardeiul iute tocat marunt si se fierbe 10 minute. După 10 minute, se pune pătrunjelul și usturoiul tocat printr-o presă, se amestecă, se mai fierbe încă 10 -20 de minute și se ia de pe foc.
Puneti zacusca fierbinte direct in borcanele sterilizate in prealabil, inchideti bine capacele si lasati borcanele la racit, sub o patura. Puteti sa le si sterilizati, daca vreti.