Gătitul de ardei copți pentru iarnă este o plăcere: rapid și ușor. Drept urmare, obțineți o gustare parfumată și foarte gustoasă, care se potrivește bine cu orice fel de mâncare – cartofi, orez, kebab.
Cea mai „dificilă” parte a acestei rețete este să prăjiți ardeii, iar restul este o chestiune de literalmente câteva minute.
Daca aveti posibilitatea sa coaceti ardeii la gratar (cu carbuni) rezultatul va fi mult mai bun (doar ca va trebui sa adaugati 1 lingura de ulei/borcan). Eu am prajit ardeii in ulei pentru ca nu am avut posibilitatea sa ii fac la carbuni. Daca voi puteti face asta e si mai bine.
Ingrediente: pentru un borcan de 500 ml
- ardei gras – 3-4 buc.
- zahăr – 1 lingură
- sare – 1 lingura
- piper negru boabe – 3-4 buc.
- usturoi – 1 catel
- oțet (9%) – 2 linguri
Preparare:
Spălăm ardeiul iar culoarea acestuia nu contează, poți folosi si rosu, galben sau verde – va arata foarte bine in borcan.
Se toarnă ulei în tigaie, se încălzește și se pune ardeii. Este de dorit să îi uscați astfel încât să stropeasca foarte tare uleiul.
Prăjiți ardeiul la foc mediu, întorcându-i constant. Ar trebui să devină moale, dar în același timp să nu se destrame și să-și păstreze forma. Deocamdată, transferați ardeiul finit pe o farfurie.
De obicei, pun 3-4 ardei într-un borcan de jumătate de litru, bineînțeles, depinde de mărimea lui, daca ardeii sunt mai mici, pot încăpea 5 bucăți per borcan. (curatati ardeiul de coaja)
Pe fundul fiecărui borcan, turnați 1 lingură zahăr, 1 linguriță sare, punem un catel de usturoi (se poate taia felii) si cateva boabe de piper negru.
Apoi punem ardeii in borcane – dupa sterilizare vor scadea in dimensiune si borcanele nu vor fi pline, asa ca am pus ardeii strans in borcane. Acum acoperiți borcanele cu capace, dar nu le înșurubați.
Luăm o oala mare, o punem pe aragaz. Puneți un șervețel de pânză sau un prosop mic pe fundul oalei. Turnăm apă, o încălzim și punem conservele.
Atenție la cantitatea de apă, aceasta ar trebui să ajungă pana la „umerii” borcanelor, în niciun caz nu trebuie să intre înăuntru. Sterilizați borcanele cu ardei timp de 15 minute.
Apoi le scoatem cu grijă și le punem pe un prosop. Scoateți capacul și turnați 2 linguri 9% oțet, strangeti foarte bine capacele.
Soacra mea conserva asa ardeiul prăjit pentru iarnă în fiecare an și încearcă să facă cât mai mult, pentru că este cel care se mănâncă primul și toată lumea pur și simplu îl adoră.
Întoarcem conservele cu susul în jos și le învelim în ceva cald. Le lasam in aceasta forma pana se racesc complet.
Vă recomand cu căldură să încercați această gustare de iarnă, sunt sigură că o să vă placă și vouă!