Ingrediente sirop:
- 350 g zahăr
- 150 ml apă
- 10 ml suc de lămâie
- 10 g bicarbonat de sodiu
Ingrediente cremă de alune:
- 100 g unt de alune
- 1/2 linguriță sare
- 2 lingurițe zahăr
- 500 ml lapte
Ingrediente pentru aluat:
- 30 ml sirop de zahăr
- 350 g zahăr
- 60 ml apă
- 50 g unt de alune
- 2 lingurițe sare
- 200 ml smântână
- 400 g ciocolată
Mod de preparare:
1. Pentru început, pregătim siropul de zahăr. Într-un vas, amestecăm zahărul cu 150 ml de apă. Punem amestecul la foc mic și amestecăm până se dizolvă zahărul în totalitate.
2. Adăugăm bicarbonatul de sodiu stins cu suc de lămâie. Amestecăm până obținem un sirop fin și omogen.
3. Alunele le prăjim 5-10 minute, într-o tigaie uscată fără ulei. Pe urmă, le mărunțim cu ajutorul unui blender. Adăugăm zahăr și amestecăm până obținem o pastă densă.
4. Într-un vas separat, punem laptele la fiert. Adăugăm 100 de grame de unt de alune, sare, zahăr și amestecăm până obținem o spumă densă și omogenă. După 10-15 minute, adăugăm 100 de grame de alune și luam vasul de pe foc.
5. Într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, turnăm uniform un strat de cremă de alune. Punem tortul la frigider pentru 2-3 ore.
6. Într-o oală, punem la fiert 60 ml de apă cu 350 de grame de zahăr. Adăugăm siropul de zahăr, untul de alune și sarea. Amestecăm până obținem o cremă fină pe care o turnăm uniform peste stratul de cremă de alune.
7. Într-un vas separat, amestecăm ciocolata cu smântână. Punem vasul pe foc mic și mixăm până se topește toată ciocolata.
8. Scoatem tortul din formă și îl tapetăm cu ciocolata pregătită anterior.
Se ține la frigider încă 2-3 ore.
Să aveți poftă!