Prăjitura Mustața Bunicului are un nume haios și un gust delicios. Bunica mea pregătea mereu acest desert când sărbătorea un eveniment important. I-am cerut și eu rețeta pentru că mi-am dorit să o împărtășesc cu voi.
Ingrediente pentru aluat:
- 100 ml lapte călduț, 20 gr drojdie proaspătă
- 1 linguriță zahăr, 400 gr făină
- 180 gr unt topit, 4 gălbenușuri
- Un praf de sare, 5 linguri zahăr
- 3 linguri smântână
Ingrediente pentru umplutură:
- 4 albușuri, 200 gr nucă măcinată
- 150 gr zahăr
Ingrediente pentru glazură:
- 100 gr ciocolată
- 3 linguri ulei
- Zahăr pudră
În plus:
- 8 linguri gem la alegere
Mod de preparare:
Zdrobim drojdia proaspătă și o punem în laptele călduț. Adăugăm o linguriță de zahăr și amestecăm bine, apoi lăsăm drojdia deoparte pentru 10-15 minute.
Într-un castron mai mare adăugăm făina și facem o gaură în mijloc. Adăugăm drojdia, untul topit, gălbenușurile, smântâna, zahărul și sarea. Amestecăm cu un robot de bucătărie până când ingredientele se combină. Trebuie să obținem un aluat moale, dar compact.Transferăm aluatul pe suprafața de lucru presărată cu făină și-l împărțim în 4 părți egale. Facem câte o bilă din fiecare bucată de aluat.Punem o bilă de aluat pe o hârtie rezistentă la grăsimi și o întindem într-o foaie dreptunghiulară. Ungem aluatul cu 2 linguri de gem.Ajutându-ne de hârtie, rulăm ambele părți ale aluatului spre mijloc, dar nu până se unesc. Aplatizăm capetele, tăiem excesul de hârtie și transferăm aluatul pe tava de copt. Repetăm procedeul și cu aluatul rămas, astfel încât să obținem la final 4 bucăți. Punem aluatul cu gem în tavi.Pentru a pregăti umplutura, batem albușurile spumă, apoi adăugăm treptat zahărul și amestecăm până obținem o spumă tare și lucioasă. Adăugăm nuca măcinată și amestecăm cu un tel. Turnăm umplutura obținută în mijlocul aluatului.Băgăm tava în cuptorul preîncălzit la 180 grade pentru aproximativ 15 minute. După ce prăjitura s-a copt, o lăsăm să se răcească. Putem presăra zahăr pudră deasupra sau glazură de ciocolată.Pentru a prepara glazura, rupem ciocolata în bucățele, turnăm uleiul peste ea și o topim în cuptorul cu microunde sau la bain-marie. Turnăm glazura de ciocolată peste umplutura cu nucă.Lăsăm glazura să se întărească, apoi tăiem prăjitura. Poftă bună și spor la gătit!