Checul cu ness este preferatul sotului meu. Blatul moale, delicios, face din acest chec banal un desert spectaculos. Poti sa-l prepari fie intr-o zi banala de vineri, fie intr-o zi in care sarbatoresti un eveniment special. Are un gust deosebit de bun, de aceea multa lume il adora.
Ingrediente:
- 3 oua, 200 gr zahar
- 200 ml frisca lichida, 50 ml ulei
- 280 gr faina de grau
- 1 pliculet praf de copt, 20 gr cacao
- 2 lingurite ness, 2 linguri rom
Mod de preparare:
1. Dizolvam nessul in putina apa fierbinte si-l lasam apoi sa se raceasca. Batem apoi ouale cu zaharul pana obtinem o spuma solida.
2. Adaugam treptat, in fir subtire, uleiul si frisca. La final, adaugam faina amesteata cu praful de copt. Amestecam cu o lingura de lemn.
3. Dam deoparte 1/3 din aluat si-l amestecam cu pudra de cacao, rom si ness rece.
4. Pregatim tava rotunda, O ungem bine cu unt sau ulei si o presaram cu faina de grau. Turnam aluatul mai mare in tava, apoi adaugam si aluatul de cacao.
5. Bagam tava in cuptorul preincalzit la 180 grade pentru aproximativ 40 de minute.
6. Putem face testul cu scobitoarea pentru a vedea daca s-a copt checul. Introducem o scobitoare in mijloc si o scoatem afara. Daca scobitoarea este curata, inseamna ca putem scoate checul din cuptor.
7. Daca, in schimb, pe scobitoare raman urme de aluat, inseamna ca nu este copt suficient.
8. Cand este gata, se scoate pe un platou si se lasa la racit, dupa care se poate taia si servi.
Acest chec devine și mai gustos dacă este lăsat la răcit și servit a doua zi! Poți presăra zahăr pudră deasupra pentru un aspect elegant, sau îl poți glazura cu ciocolată topită și alune mărunțite pentru un plus de crocant. Dacă vrei o variantă mai intensă, poți adăuga bucăți de ciocolată în compoziție.
Poftă bună și momente dulci alături de cei dragi! 🍽️💛