La mijlocul verii, căpățânile de varza incep sa lege, mai ales in luna august. Frunzele tinere sunt răsucite într-un ştiulete, acest ştiulete este încă liber şi tocmai se formează o capatana. În această perioadă apar si omizi pe varză. Omida mănâncă frunzele tinere ale „stiulețului„. Drept urmare, dăunătorii provoacă daune serioase verzei, ceea ce poate duce chiar la pierderea recoltei. Vă voi spune mai detaliat cum să eliminati omizile de pe varza.
Care este pericolul creat de omizi?
Pericolul omizilor constă în faptul că fluturele de varză albă depune un număr mare de ouă pe frunzele de varză. La un moment dat, un fluture poate depune de la 15 la 200 de ouă. Și după patru zile, din ele ies omizi.
Drept urmare, puteți rămâne fără recoltă în doar o săptămână. Pentru că omizile tinere se hrănesc cu frunze de varză. Ei încep în principal să mănânce știuletele, care acum constă din frunze tinere. Și din moment ce aceste frunze sunt tinere, sunt repede roade de omizi. Dar frunzele inferioare ale omizii nu sunt încă atinse.
Acesta este pericolul verzei. Există o mulțime de dăunători deodată și se fac multe daune. Varza nu va continua să crească întotdeauna după ce a fost afectata, depinde de gradul de deteriorare.
Cum să protejați varza de omizi și musca albă a verzei?
Tratamentul preventiv este necesar, astfel încât să nu existe muscă albă pe varză și, în viitor, să nu existe omizi. Doar o dată pe săptămână, pulverizați frunzele de varză cu solutie.
Pentru varză, aceste mijloace sunt inofensive, la fel ca și pentru noi, dar sperie dăunătorii. Prin urmare, pudrați frunzele de varză cu cenușă de lemn sau puneti pelin în jurul verzei.
Dacă nu a fost timp pentru a efectua un tratament preventiv și omizile au apărut deja pe varză, este necesar să utilizați alte tratamente. Pulverizați varza cu amoniac. Se diluează 40 ml de amoniac în 10 litri de apă.
Puteți colecta omizi din varză cu mana. Privim cu atenție doar partea inferioară a frunzei, pentru că acolo se adună omizile. De asemenea, puteți pulveriza varza cu preparate speciale. Dar acesta este un caz extrem, deoarece nu toată lumea este pregătită să folosească substanțe chimice pe legume.