macese
publicitate

Oamenii se plimba adesea in jurul tufelor de macese, le admira fructele, dar nu le culeg. Insa, macesele sunt o sursa excelenta de vitamina C. Acestea au efecte benefice asupra corpului uman si intaresc sistemul imunitar.

De ce sa culegi macesele?

Micile conuri rosii contin o doza de vitamine si minerale. Sunt o sursa excelenta de vitamina A, aproape toate vitaminele B, calciu, fier si taninuri. Acestea au un efect foarte bun asupra tractului digestiv si elimina, in mod eficient, toxinele din corp.

publicitate

Macesele contin, de asemenea, flavonoide, care au efecte antioxidante. In plus, macesele protejeaza impotriva aterosclerozei, a coagularii sangelui si a inflamatiei.

Daca bei in mod regulat ceai de macese, poti sta departe de bolile de ficat, colesterol ridicat sau oboseala.

Cand se culeg macesele?

Macesele se culeg in lunile septembrie si octombrie. Este recomandat a fi culese in zilele secetoase, cand soarele straluceste, deoarece in acele momente, macesele au un continut mai mare de vitamina C.

Dupa colectare, macesele se usuca la caldura artificiala. Uscarea sa face ori in cuptor, ori intr-un uscator. Temperatura ar trebui sa fie de pana in 40 grade C.

Aceste fructe uscate se pot pastra intr-un recipient din sticla timp de un an.

Ceai de macese

Poti face ceai atat din fructe intregi, cat si din pudra de macese. Daca vrei sa faci ceai din pudra de macese, trebuie sa fierbi pudra si sa strecori ceaiul inainte de servire. Vei obtine un ceai rosu, cu un gust usor acrisor.

Ceaiul de macese este benefic pentru persoanele cu diabet, boli ale tractului urinar sau menstruatie abundenta.

Vin de macese

Din macese se poate face si vin. Daca vrei sa prepari un astfel de vin, trebuie sa clatesti bine macesele, sa le rupi coditele si sa le pui intr-un borcan mare de 5 litri. Ai nevoei de 1.5 kilograme de macese.

Fierbe apoi 2 kilograme de zahar in 3 litri de apa. Lasam apa dulce sa se raceasca apoi toarn-o printr-o bucata de tifon peste macesele din borcan.

Acopera gura borcanului cu o bucata de pergament si lasa-l la temperatura camerei timp de doua luni. Nu agita borcanul!

Cand toate macesele s-au asezat pe fundul borcanului, toarna vinul in stile si depoziteaza-l intr-un loc racoros.

publicitate