Medicul american John R. Christopher recomanda acest medicament pe baza de plante, deoarece este foarte benefic.
El subliniaza faptul ca de multe ori patrunjelul este deosebit de eficient in tratarea bolilor de rinichi.
Patrunjelul poate fi folosit impotriva infectiilor urinare si este considerat ca fiind un diuretic puternic.
Radacina si frunzele lui pot fi folosite in tratarea diferitelor boli. Exista numeroase retete de preparare a ceaiului de patrunjel.
„PATRUNJELUL ESTE UIMITOR. JOI AVEAM 72 KG SI LA TREI ZILE CANTAREAM CU CINCI KILOGRAME MAI PUTIN. NU ESTE VORBA DESPRE ACUMULAREA DE GRASIME, CI DE EXCESUL DE LICHID PE CARE L-AM AVUT IN CORPUL MEU. MA SIMT FOARTE USOARA ACUM ” – A SPUS ANA.
Rețeta
Intr-un litru de apa clocotita, adaugati 5 linguri de frunze mari si patrunjelul tocat. Macerati-l timp de 20 de minute si apoi strecurati lichidul sau puteti sa-l beti cu frunzele de patrunjel.
„Am decis sa beau ceai de patrunjel pentru ca am probleme cu rinichii. Am fost sfatuita sa beau alt ceai inainte. M-am simtit mai bine, dar inca aveam exces de apa in organism. Asa ca am decis sa inlocuiesc acel ceai cu cel de patrunjel, iar rezultatele au fost uimitoare. Acum, beau doar ceai de patrunjel uscat, il voi folosi cu siguranta si in viitor. ” – ne povestește Ana.
Este foarte important sa va curatati organismul de apa in exces. S-a dovedit stiintific ca patrunjelul este un diuretic eficient si puternic antioxidant.
Consumati acest ceai, dar cu moderatie. Nu ar trebui sa beti mai mult de un litru pe zi. In cazul in care aveti nelamuriri, va recomandam sa discutati cu medicul dvs.!
Beneficii
Pătrunjelul este o plantă erbacee medicinală, aliment şi condiment, cultivat în majoritatea zonelor de relief în ţara noastră, care provine din pătrunjelul sălbatic de pe ţărmul Mării Mediterane.
Planta are rădăcina pivotantă, conică sau alungită, de culoare alb-cenuşie, cu gust dulce şi miros plăcut aromat.
Tulpina floriferă a pătrunjelului este înaltă până la 130 cm, are forma cilindrică, este uşor striată şi ramificată chiar de la bază. Frunzele sunt lucioase pe partea superioară şi au un miros caracteristic extrem de plăcut.
Deseori, pătrunjelul este subapreciat, deşi are importante calităţi nutritive şi paleative. Majoritatea oamenilor nu cunosc beneficiile sale şi îl folosesc deseori pentru a decora diverse tipuri de mâncăruri.
În scop fitoterapeutic se utilizează rădăcina, frunzele şi fructele (seminţele).
Pătrunjelul – Indicaţii terapeutice
Consumat crud sau sub formă de infuzie, decoct, pătrunjelul este eficient în tratarea edemelor, infecţiilor, asteniei, tulburărilor de circulaţie sanguină, hipertensiunii, bolilor reumatice, anorexiei,meteorismului şi colicilor abdominale, astmului bronşic, amenoreei şi elimină halena (respiraţia urât mirositoare).
Sub formă de gargară, băi sau spălături locale, pătrunjelul ajută la vindecarea plăgilor, înţepăturilor deinsecte, a conjunctivite, ameliorează contuziile şi pigmentaţiile pielii şi înlătură durerile dentare.
Pătrunjelul conţine mai mult fier decât spanacul şi mai mult fluor decât orice alt aliment, contribuind astfel la menţinerea unei danturi şi a unei osaturi puternice. De asemenea, o legatură de pătrunjel furnizează mai multe proteine decât 2 ouă, devenind un aliat de nădejde în curele de slăbire, deoarece conferă senzaţia de saţietate.
Frunzele şi tulpinile de pătrunjel neutralizează şi ajută la eliminarea toxinelor din organism şi sunt eficiente în toate afecţiunile ficatului, inclusiv la ciroze sau hepatite, distrugând germenii patogeni şi chiar diferite virusuri.
În plus, datorită calităţii sale de excelent antioxidant, pătrunjelul consumat zilnic de 3 ori pe zi, câte 20 ml de suc împreună cu alte sucuri naturale ajută foarte mult la vindecarea cancerului. Sucul proaspăt se poate consuma în timpul tratamentului cu citostatice, ajutând la diminuarea efectelor negative ale medicamentelor şi la distrugerea celulelor canceroase.