Ti-ai invitat prietenii la masa, dar ti-e frica sa nu faca mofturi cand vor vedea desertul? Pregateste-le prajitura Greta Garbo si scapa de emotii. Acest desert special cu foi si dulceata va cuceri pe oricine. Incearca reteta noastra si iti garantam ca nu vei da gres.
Pentru aluat avem nevoie de:
- 250 gr de unt, 550 gr de faina alba
- 100 gr zahar, 100 gr de smantana
- 2 oua, 100 ml lapte cald
- 15 ml esenta de vanilie, 7 g de drojdie
- Coaja rasa de la o lamaie si un praf de sare
Pentru umplutura avem nevoie de:
- 800 gr dulceata (de care doriti)
- 450 gr de nuca macinata
- 40 gr de zahar cu aroma de rom
- 50 ml de ulei si 300 gr de ciocolata amaruie (pentru glazura)
Mod de preparare:
Intr-un bol se amesteca laptele cald cu drojdie uscata si zahar. Se adauga ouale, esenta de vanilie si coaja rasa de lamaie apoi se mixeaza pentru 60 secunde. Dupa ce am mixat, punem unt, sare si smantana. Timp de 2 minute mixam la o viteza medie adaugand toata faina, treptat.
Dupa ce aluatul este gata il rasturnam pe masa de lucru si il presaram cu faina pe ambele parti. Se imparte in 4 parti, si vom da fiecarei parti de aluat forma unei bile.
Ungem o tava cu grasime si o tapetam cu hartie de copt pe care o ungem cu unt. Fiecare parte de aluat o vom pune pe o foaie de copt de marimea tavii.
Luam prima bila de aluat pe care o intindem folosind un sucitor, apoi o asezam in tava si inlaturam foaia de copt. Aluatul va trebui intepat cu o furculita din loc in loc.
Pentru a pregati umplutura vom amesteca zaharul aromat cu nuca. Amestecul obtinut il vom imparti in 3 parti. La fel vom proceda si cu dulceata, o impartim in trei.
Mod de asamblare:
Ne intoarcem la foaia de aluat din tava si distribuim o parte din dulceata pe toata suprafata. Presaram si prima parte de nuca apoi intindem a doua bila de aluat. Intindem aluatul in tava si inlaturam foaia de copt.
Folosim din nou furculita si intepam aluatul apoi adaugam a doua parte de dulceata si a doua parte de nuca. Procedam la fel si cu a treia bila de aluat dupa care turnam cea de-a treia parte de dulceata si nuca ramasa.
Ultima bila de aluat o folosim pentru foaia capac si repetam procedeul de la foile anterioare. Se acopera tava cu un prosop pentru jumatate de ora.
Dupa ce timpul a expirat, se indeparteaza prosopul si se introduce tava in cuptor pentru 35 de minute la o temperatura de 180 grade. Dupa ce o scoatem de la cuptor putem prepara glazura.
Pentru a pregati glazura topim ciocolata la bain marie sau o bagam in cuptorul cu microunde pentru 90 secunde. Dupa ce s-a topit in intregime turnam ulei si amestecam. Glazura obtinuta o turnam peste prajitura calda cat inca este in tava.
Prajitura se decoreaza cu nuca macinata si se lasa la racit pentru 30 de minute dupa care se poate servi.
Pofta buna!