Ingrediente necesare pentru alaut:
- 8 ouă
- 25 g pudră de cacao
- 250 g zahăr
- 25 g cafea măcinată
- 120 g făină
- 1/2 linguriță sare
- 2 lingurițe praf de copt
Ingrediente necesare pentru siropul de rom:
- 150 g zahăr
- 150 ml apă
- 50 ml esență de rom
Ingrediente necesare pentru glazura cu cremă de unt și cafea:
- 4 ouă
- 250 g zahăr
- 15 g cafea solubilă
- 300 g unt
- 50 g miez de nucă
Ingrediente necesare pentru ganasul de ciocolată:
- 180 g fulgi de ciocolată
- 200 ml smântână
- 1 linguriță esență de vanilie
Mod de preparare:
1. Pentru început, pregătim blatul. Într-un bol, adăugăm făina, praful de copt, sarea, pudra de cacao și cafeaua măcinată. Amestecăm foarte bine.
2. Într-un bol separat, batem gălbenușurile cu ajutorul unui mixer. Adăugăm zahărul și compoziția de făină și amestecăm foarte bine.
3. Batem albușurile cu ajutorul unui mixer până obținem o spumă tare ce își menține forma. Pe urmă, o incorporăm în compoziția de gălbenușuri și făină. Amestecăm cu grijă, într-o singură direcție, de jos în sus. La final trebuie să obținem un moale, pufos, omogen și semi lichid.
4. Turnăm aluatul obținut într-o tavă acoperită cu hârtie de copt și coacem în cuptorul preîncălzit la temperatura de 190 de grade Celsius, timp de 30-35 de minute. Verificăm dacă este copt cu ajutorul unei scobitori. După ce s-a răcit, scoatem blatul din formă cu ajutorul unui cuțit.
5. Pentru siropul de rom, amestecăm într-un vas zahărul și apa. Punem la foc mic și amestecăm până când zahărul este topit în totalitate. Adăugăm esența de rom și luam de pe foc.
6. Pentru glazură, batem ouăle spumă cu ajutorul unui mixer. Adăugăm zahărul și amestecăm timp de 3-4 minute. Punem amestecul obținut la încălzit pe baie de aburi. Amestecăm timp de 20 de minute până obținem o cremă densă și pufoasă. Adăugăm cafeaua și amestecăm timp de 3-4 minute, pe urmă luam de pe foc și lăsăm crema la răcit.
7. Pentru ganasul de ciocolată, amestecăm smântâna cu esența de vanilie. Punem la foc mic și amestecăm. Când a început să fiarbă, turnăm amestecul obținut peste fulgii de ciocolată. Amestecăm până când ciocolata este topită și am obținut o cremă omogenă.
8. Pentru a forma prăjitura, cu ajutorul unei furculițe întepăm blatul. Turnăm uniform siropul de rom, pe urmă îl lăsăm 30 de minute pentru a absorbi în întregime. Pe deasupra, adăugăm crema pregătită anterior iar la final, decorăm cu ganasul de ciocolată. Se ține la frigider 3-4 ore înainte de servire.
Poftă bună!