Parerea mea este ca piersicutele nu trebuie sa lipseasca de pe masa mai ales cand sunt Sarbatorile iar daca aveti putin timp liber este mare pacat sa nu le faceti acasa. Aceasta reteta este una foarte simpla si foarte usor de facut iar gustul…este nemaipomenit.
Sunt sigura ca dupa ce incercati odata aceasta reteta, o sa o faceti ori de cate ori veti avea ocazia. In copilarie abia asteptam sa vina Sarbatorile sa ne faca mama sau bunica aceste dulciuri minunate iar impreuna cu nucile erau preferatele noastre.
Ingrediente pentru aluat:
- 500 gr de faina alba
- 2 oua
- 200 gr de zahar (puteti pune mai putin daca nu vreti asa dulce)
- 100 gr de untura de porc
- 100 gr de unt sau margarina
- ½ plic de praf de copt
- 2 plicuri de zahar vanilat
Ingrediente pentru crema:
- Resturile de la cojile de piersicute
- O mana de nuci macinate (prajite inainte)
- 150 gr de ciocolata
- 100 gr de unt
- 70 gr de zahar pudra
- 3 linguri dulceata de caise sau altfel de dulceata
- ½ lingurita de esenta de rom
Pentru a insiropa piersicutele aveti nevoie de esenta de capsuni (pentru a colora in roz sau puteti folosi colorant), 1 plic de zahar vanilat si 250 ml de lapte. Pentru a face jumatate verde puteti folosi si putin colorant verde. La final piersicutele se dau prin zahar granulat (tos).
Mod de preparare:
Se bat ouale impreuna cu zaharul pana devin spumoase si se adauga untul moale si untura de porc – daca nu vreti sa folositi untura inlocuiti cu unt. Se amesteca pana se omogenizeaza iar apoi se adauga faina si alte ingrediente. Se framanta acest aluat pana se omogenizeaza insa nu exageri cu framantatul sa nu devina foarte tare. Lasati aluatul la odihnit 30 de minute sau jumatate ora.
Din aluatul respectiv se fac bilute mici de aluat – cu cat sunt mai mici cu atat se vor coace mai repede si vor fi mai moi dar puteti face bilutele dupa cum va place mai mult.
Puneti bilele de aluat pe o hartie de copt dar sa nu fie lipite deoarece ele vor creste la cuptor si sa nu se lipeasca. Piersicutele se coc pentru 15 minute la 180 grade si trebuie sa capete o culoare de galben deschis.
Scobiti cu grija jumatatile de piersicuta pentru a face loc cremei.
Crema – topiti ciocolata si untul la foc mic iar separat, intr-un bol se amesteca resturile de la piersicute, nucile macinate si zaharul pudra (daca este prea dulce de la ciocolata nu mai puneti zahar). Se amesteca toate ingredientele si esenta de rom si se umplu toate jumatatile de piersica.
Intr-un bol se adauga 250 ml de lapte rece in care puneti esenta sau colorantul. Daca vreti sa le faceti in doua culori atunci impartiti laptele in jumatate. Piersicutele se trec prin acest sirop, le lasti 10 minute si mai apoi le treceti prin zahar.