Cel mai bun desert nu e si cel mai usor de preparat dar cu siguranta va merita efortul. Aceasta prajitura imbina perfect aroma de vanilie cu gustul proaspat al merelor caramelizate. Prajitura felie de mar va fi pe buzele tuturor dupa ce va fi savurata.
Ingrediente necesare pentru primul blat:
- 70 grame de unt, 100 ml lapte proaspat
- 4 galbenusuri, 40 grame de zahar
- Jumatate de pliculet de praf de copt
- 100 grame de faina alba
Ingrediente necesare pentru cel de-al doilea blat:
- 8 linguri de zahar
- 4 albusuri
- o lingura de zeama de lamaie
Ingrediente necesare primului strat de mere:
- 3 mere curatate
- O lingura de unt moale
- 2 linguri de zahar
Ingrediente necesare pentru prepararea cremei de vanilie:
- 4 linguri de zahar
- 400 ml lapte proaspat
- 3 galbenusuri
- O esenta de vanilie si 2 linguri de amidon
Ingrediente necesare pentru stratul de nuca si mere:
- 200 gr nuca
- 2 mere rase
- 1 lingura de unt si 2 linguri de zahar
Cum preparam prajitura „felie de mar” cu nuci și vanilie:
Vom incepe prin a prepara blatul – din ingredientele pentru primul si al doilea blat se va forma, la final, un singur blat. Untul il vom topi la foc mic si adaugam laptele si zaharul. Amestecam pana cand se va topi zaharul. Luam cratita de pe foc si incepem sa adaugam cele 4 galbenusuri si faina cernuta cu praful de copt.
Intr-un vas batem albusurile cu zeama de lamaie si treptat adaugam zahar pana in momentul in care albusurile se vor tine de tel. Vom lua cele doua compozitii si le vom imbina, cu ajutorul unei spatula vom incorpora albusurile in galbenusuri.
Compozitia obtinuta o vom turna intr-o tava pe care am tapetat hartie de copt si pe care o vom aseza intr-o alta tava, mai mare, in care vom turna apa fierbinte. Se da la cuptor pentru 40 minute la o temperatura de 130 grade. Dupa ce blatul este gata se lasa la racit.
Trecem la prepararea primului strat de mere dand cele 3 mere pe o razatoare mare. Se trag la tigaie adaugand o lingura de unt si 2 de zahar. In acest mod zaharul se va topi, merele reusind sa se caramelizeze. Atat stratul de mere cat si zeama rezultata se aseaza pe acea parte de blat care a avut contact cu tava.
Pentru a prepara crema de vanilie trebuie sa punem laptele la fiert la foc mic. In acest timp vom combina zaharul cu galbenusurile apoi vom adauga amidon si vom mixa. Crema va capata o culoare mai deschisa.
In momentul in care laptele incepe sa fiarba se toarna cate putin peste galbenusuri. In tot acest timp trebuie sa amestecam pana cand vom turna tot laptele.
Compozitia obtinuta se pune la foc mediu amestecand continuu pana cand se va ingrosa. Adaugam esenta si continuam sa amestecam timp de 1 minut. Vom acoperi crema cu o folie de plastic pentru a nu se intari si o vom lasa sa se raceasca.
In timp ce pregatim ultimul strat, intindem crema peste stratul de fructe si o punem la rece.
Pentru prepararea stratului de nuca si mere trebuie sa taiem merele in cubulete mici (eu am folosit felii – arata mai bine) iar nuca o vom toca mai mare. Combinam toate ingredientele intr-o cratita si timp de 7-10 minute le vom amesteca – daca folositi felii de mar, amestecati cu grija sa nu rupeti feliile. In acest timp marul se va patrunde si se va combina cu nuca.
Amestecul astfel obtinut se distribuie peste crema de vanilie.
Prajitura se serveste rece.
Pofta buna!