Îți place mancarea turceasca? Atunci trebuie neaparat sa incerci aceasta reteta de vinete umplute – un altfel de kebab turcesc dar la fel de gustos si bun. Eu fac aceasta reteta in fiecare vara, aproape in fiecara saptamana pentru ca atunci gasesc din belsug vinete la piata dar sigur ca poate fi facuta pe tot parcursul anului pentru ca veti gasi vinete in supermarketuri.
Hai sa trecem la treaba si sa vedem ce ingrediente sunt necesare pentru aceasta reteta si cum se prepara.
Ingrediente pentru vinetele umplute:
- 300 gr de carne tocata vita sau carne taiata cuburi
- 5 vinete medii
- 2 rosii
- 2 ardei grasi
- 1 ceapa mare
- 1 catel de usturoi
- 3 linguri de ulei de masline
- Sare, piper
Ingrediente pentru sos:
- 1 lingura cu varf de pasta de tomate
- 1 pahar de apa
- Sare
Mod de preparare:
Carnea tocata sau taiata cubulete mici se pune la calit intr-o tigaie bine incinsa, cu putin ulei. Se prajeste bine, amestecand din cand in cand si mai apoi se toarna suficienta apa cat sa acopere complet carnea. Aceasta se gateste la foc mic pana cand devine frageda si moale.
Dupa ce carnea este gatita, puneti 3 linguri de ulei de masline, ceapa tocata marunt, 1 catel de usturoi tocat marunt si caliti timp de 3-4 minute. Adaugati rosiile si ardeii tocati marunt, condimentati cu sare si piper si acoperiti cratita cu un capac. Se gateste la foc mic – mediu pana cand legumele sunt moi – daca este nevoie mai puteti adauga putina apa pentru ca oricum va scadea la fiert.
Curatati vinetele de coaja si puneti-le la calit intr-o tigaie cu putin ulei (intregi). La final, lasati vinetele la scurs pe niste servetele de bucatarie.
Intr-o tava de yena, puneti vinetele una langa alta si taiati-le pe mijloc, despartind marginile. Umpleti-le cu carne, puneti deasupra cate 1 felie de rosie si o jumatate de ardei iute.
Pentru sos – puneti pasta de tomate intr-un bol, apa si sare si amestecati. Sosul acesta se toarna in tava de copt. Vinetele se acopera cu o hartie de copt – treceti hartia prin apa (hartia sa fie mototolita) – trebuie sa fie umeda.
Se da totul la cuptor 20 de minute la 190 grade. Mai apoi se scoate hartia de copt si se mai alasa 10 minute. Kebabul se serveste fierbinte.
Pofta buna!