
Am ales ciorba asta pentru ca sunt fan varza murata in mancare, cum face bunica-mea la taiatul porcului, de exemplu. Un fel de zeama groasa cu carne proaspata si muuulta varza murata. O mancare grasuta, ce-i drept, pe care-mi place s-o mananc cu turta de malai. Tot de la buna.
Am folosit urmatoarele ingrediente
- un piept carnos de cocos
- niste aripi zdravene,
- zarzavatul pentru fiert supa (ceapa, morcov, patrunjel, pe care eu le scot cand sunt fierte, nu le mai maruntesc pentru a le pune la loc in supa);
- am calit separat o ceapa, un morcov si o radacina de patrunjel, tocate marunt.
- Peste ele am adaugat varza murata taiata fasii, am piperat si condimentat cu boia din belsug.
- Am lasat pe foc pana s-au inmuiat.
Carnea fiarta am dat-o jos de pe piept, aripile le-am lasat intregi. Am strecurat supa si-am pus legumele calite + varza + carnea la loc in supa, am lasat pe foc mic pana au fiert legumele complet.
La final am pus 2 catei de usturoi dati pe razatoarea mica si leustean uscat. Are o aroma tare faina zeama asta, asa, de inceput de iarna. E prima data cand o fac, iar rezultatul este cu mult peste asteptari.
Reteta bonus: Chiftele la cuptor
Nu mai facusem de mult chiftele. Ultimele au fost diferite de astea, in sensul ca am pus multe legume si multa paine, nu a predominat carnea. La astea a fost mai multa carne. Am folosit: 500 g carne de porc macinata, o ceapa tocata fin, 1 morcov si 3 catei de usturoi rasi pe razatoarea mica, 3 felii de paine tip bagheta (deci mai mici) inmuiate in apa, o lingura de faina, un ou, patrunjel proaspat, tocat cat mai marunt si 2 pumni (mici :P) de samburi de nuca, sfaramati cu ciocanul de batut carne. Initial am vrut sa-i macin la robot, dar m-am razgandit. Nu am folosit pana acum nuca la chiftelele cu carne, pot zice ca da bine in compozitie. S-a simtit aroma si bucatelele crocante nu incomodeaza cu nimic, dimpotriva.
Am framantat bine de tot amestecul condimentat clasic (sare-piper-boia), fiecare poate sa-l aromeze cum doreste. Am modelat chiftelele si le-am dat la cuptor, in tava acoperita cu hartie de copt, le-am mai intors din cand in cand. Nu au iesit uscate, imi pare rau ca n-am avut si ardei, le da o aroma faina. Inca o data, prefer varianta „coapta” pentru orice tip de chiftele.