S-ar putea sa crezi ca aspirina si ibuprofenul sunt interschimbabile cand vine vorba de calmarea durerii, dar nu este chiar asa. Existand atat de multe mediamente pentru ameliorarea durerii, s-ar putea sa nu stii exact ce trebuie sa iei si cand sa iei.
Cele doua medicamente, eliberate fara prescriptie medicala, exista pe piata de ani buni. Aspirina si ibuprofenul sunt amandoua medicamente antiinflamatoare, nesteroidiene, dar, desi sunt similare, nu sunt interschimbabile.
Doar aspirina, nu si ibuprofenul, apartine unui grup de compusi chimici numiti salicilati. Salicilatii se gasesc, in mod natural, in alimente precum stafide, caise si alte fructe si legume.
Atat aspirina cat si ibuprofenul amelioreaza durerea prin blocarea prostaglandinelor – substante naturale de tip hormonal din organism – si acest lucru minimizeaza durerea si umflatura. Dar aici si termina comparatiile.
Cand trebuie sa luam aspirina
Risc ridicat de atac de cord
O doza zilnica, scazuta, de aspirina, poate preveni un atac de cord daca ai deja un risc. Acest lucru se datoreaza faptului ca aspirina reduce coagularea sangelui si mentine fluxul de sange catre inima.
Desigur, trebuie sa vorbesti cu medicul tau inainte de a incepe terapia zilnica cu aspirina. Oricine are alergie la aspirina ar trebuie sa evite aceasta terapie.
Cand trebuie sa luam ibuprofen
Copiii sub 12 ani
Copiii sub 12 ani ar trebui sa foloseasca ibuprofen sau acetaminofen daca vor sa scape de simptome asemanatoare racelii sau varicelei. Aspirina nu este o optiune deoarece, poate fi mortala pentru adolescenti si copii sub 12 ani, deoarece creste riscul de a dezvolta o afectiune grava, adesea fatala, cunoscuta sub numele de sindromul Reye.
Desi sindromul Reye poate sa apara rareouri la sugari sau adulti tineri, persoanele cu riscul cel mai ridicat sunt cele sub 18 ani care au avut o infectie virala precum gripa si iau un medicament care contine aspirina.
Cand sa nu folosesti niciunul dintre cele doua medicamente
In sarcina
Femeile insarcinate ar trebuie sa evite aspirina si ibuprofenul, deoarece pot duce la complicatii. Recomandat este sa vorbesti cu medicul inainte de a lua un medicament contra durerii, in timpul sarcinii.
Hemofilie
Pacientii cu orice tip de tulburare a sangelui ar trebui sa evite, in special, aspirina. Atat aspirina cat si ibuprofenul pot interfera cu modul in care functioneaza celulele sangvine pentru a opri sangerarea in organism, insa aspirina are un impact mai mare.
Alte precautii atunci cand iei antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
Desi nu sunt aceleasi, aspirina si ibuprofenul sunt in aceeasi clasa si, prin urmare, nu ar trebui luate impreuna. Facand acest lucru, riscul de sangerari stomacale ar putea creste.
Foarte multi oameni administreaza o doza prea mare de aspirina, in special, fara mancare, si se aleg cu crampe stomacale si dosconfort. O alta utilizare necorespunzatoare a aspirinei este tratarea durerilor frecvente de cap.
Depasirea dozei zilnice recomandate sau utilizarea aspirinei mai des decat de 2 ori pe saptamana, poate duce la dureri de cap persistente. Acest lucru se poate intampla si atunci cand se folosesc medicamente combinate, fara prescriptie medicala, care includ cafeina, aspirina si acetaminofen.
Pe de alta parte, ibuprofenul, daca este consumat in doze mari, perioade lungi de timp, poate creste riscul unui atac de cord. Vorbeste cu medicul personal daca ai nevoie de calmante pentru mai multe zile.