Mirosul curat al hainelor este una dintre cele mai apreciate senzații în casă! Atunci când scoatem rufele din mașina de spălat, un miros plăcut se răspândește prin cameră și persistă apoi pe haine.
Dar ce facem când în loc de un miros plăcut, simțim un miros ciudat? Să vedem împreună câteva trucuri pentru a remedia această problemă, dar inainte de toate, hai sa vedem din ce cauză miros hainele urât după spălare?
Încărcare excesivă
O primă cauză a hainelor care nu miros bine după spălare este încărcarea prea mare a tamburului mașinii de spălat. Dacă puneți mai multe haine decât poate suporta mașina de spălat, este posibil ca apa și detergentul să nu circule bine, astfel că hainele vor fi doar pe jumătate spălate și vor miroși urât.
Pentru a evita acest lucru, este indicat să împărțiți hainele înainte de a le pune în tambur și să nu le încărcați mai mult de jumătate sau maxim 3/4, pentru a fi siguri că nu va fi necesară o a doua spălare.
Cantitatea de detergent
Știați că dacă puneți prea mult detergent în mașina de spălat, există riscul de a avea haine cu miros neplăcut? Ei bine, da, o cantitate excesivă de produse pentru spălat rufe (inclusiv balsam de rufe, detergent etc.) nu se dizolvă în apă în timpul spălării și se poate bloca între fibrele hainelor, provocând mirosuri neplăcute.
În schimb, a fi prea zgârcit cu detergentul poate duce și la mirosuri urâte, deoarece țesăturile nu vor fi curățate suficient de bine.
Soluția? Reglați întotdeauna cantitatea de detergent în funcție de încărcătura din mașina de spălat și citiți etichetele de spălare pentru a ști cum să îngrijiți haina.
Curățarea mașinii de spălat
Necurățarea mașinii de spălat în sine este una dintre principalele cauze ale hainelor care nu miros bine după spălare. Trebuie să aveți mare grijă de mașina de spălat, deoarece aceasta poate acumula ușor calcar, praf, mucegai și pete de detergent încrustate.
O dată pe lună, efectuați o spălare goală cu:
- acid citric (1 cană) sau
- oțet alb (500 ml) sau
- bicarbonat de sodiu (1 cană) sau
- sarea grosieră (500 g).
Tamburul închis
Un obicei prost care, din păcate, este mai răspândit decât credeți, este să lăsați tamburul închis când se termină spălarea mașinii. Această obișnuință este întotdeauna subestimată, dar poate duce la mirosuri neplăcute și umede în haine.
Ar trebui să deschideți întotdeauna ușa tamburului, astfel încât să eliberați vaporii de apă rămași înăuntru, evitând astfel mirosurile urâte ale apei stagnante.
Mașinile de spălat moderne vă permit, de asemenea, să programați ora de începere a spălării, astfel încât să puteți agăța hainele imediat după terminarea ciclului de spălare.
Pete pe haine
Uneori, hainele sunt foarte murdare și petele, pe lângă faptul că sunt încăpățânate, au și mirosuri foarte urâte! Dacă nu tratați petele în prealabil, este posibil ca mirosul să rămână pe haine și să se transfere la celelalte rufe.
Prin urmare, pre-tratați murdăria cu o pastă din bicarbonat și apă, oțet alcoolic sau săpun de Marseille. În acest fel, riscul de a avea mirosuri neplăcute va fi eliminat!
Cum să evitați această problemă?
La sfârșitul tuturor acestor posibile cauze, probabil te intrebi cum să evitați problema hainelor care nu miros bine după spălare.
Există câteva precauții zilnice pe care le puteți lua, cum ar fi:
- utilizarea a 1 cană de oțet la fiecare spălare pentru a capta mirosurile neplăcute,
- utilizarea unui balsam natural (150 g acid citric + 1 litru de apă + 10 picături de ulei esențial),
- scoaterea la uscat imediată a hainelor la sfârșitul ciclului de spălare,
- efectuarea întreținerii lunare a mașinii de spălat
Uneori, hainele miros neplăcut din cauza faptului că nu respectați instrucțiunile de spălare de pe etichete, așa că este important să le consultați întotdeauna.