publicitate

Postul este perioada in care trebuie sa ne abtinem din a manca carne, oua sau lactate. Cred ca aceasta este cea mai buna modalitate de a manca mai sanatos si mai ”usor” si cum noi, romanii, iubim sarmalele, trebuie sa facem si o varianta de post pentru acestea.

Ingrediente pentru sarmale:

  • 1 varza murata sau dulce, mare
  • 1 morcov mare dat pe razatoarea fina
  • 450 – 500 gr ciuperci
  • 1 ceapa mare tocata marunt
  • Putina telina rasa, 130 gr orez, 1 lingurita cimbru uscat, patrunjel tocat
  • 300 ml suc de rosii + 3 linguri pasta de tomate, sare, piper, 2 crengute de cimbru
  • 2 foi de dafin, putin oregano

Preparare:

  1. Tocam ceapa marunt si o punem la calit pana devine transparenta apoi adaugam morcovul si mai calim inca 1 minut
  2. Daca folositi varza proaspata – atunci trebuie sa o tineti cateva minute in apa clocotita si sa desprindeti, rand pe rand foile de varza de cotor
  3. Punem ciupercile, telina si se calesc pana se inmoaie ciupercile dupa care adaugam patrunjelul tocat, sarea, piperul, cimbrul si orezul spalat si pasta de tomate
  4. Se caleste inca 2 – 3 minute si compozitia este gata. Vom trece la ”invartirea” sarmalelor (poate parea putin mai dificil insa este usor)
  5. Se ia o frunza sau jumatate de frunza de varza (depinde cat este de mare – trebuie curatate de cotor) si se pune o lingura de compozitie – se ruleaza si se pune in oala
  6. Pe fundul oalei trebuie sa punem cateva frunze de varza sau cotoare pentru a nu se prinde sarmalele de fundul oalei – se aranjeaza sarmalele in oala, punem crengutele de cimbru, sucul de rosii, foile de dafin, putin ulei si cateva boabe de piper si se acopera cu apa
  7. Se pun la fiert pentru 30 de minute la foc mediu dupa care se dau la foc mic sau se pot pune la cuptor pentru inca 45 – 50 minute
publicitate

Se servesc calde cu mămăligă! Să aveți poftă!

 

publicitate