Cat de simplu poate fi sa gatesti asa ceva, dar cat de gustos. Cred ca daca scobiti prin camara si prin toate cosurile si cosuletele din bucatarie, puteti gasi, daca nu tot, macar 90% dintre ingrediente. Ceva munca cu curatatul atator legume, dar daca va nelinisteste talentul, va puteti exprima harul in decupatul artistic, cam la fel ca la muraturile de toamna.
Bine ca nu trebuie curatata de coaja si mazarea, bob cu bob. Cum piata e doldora de da p-afara de legume, nu vad nici un impediment sa nu incercati un ghiveci. Da’ sa fie de legume, nu de lut, ca ultimul cade cam greu la stomac.
Ingrediente necesare:
- 3 morcovi mari
- 1 ardei gras rosu
- 1 ardei gras galben
- 3 ceape potrivite
- 1 vanata medie
- 2 dovlecei mijlocii
- o jumatate de conopida
- o jumatate de varza medie
- 150 g de mazare din conserva sau daca aveti proaspata
- 1 cutie de rosii taiate Cirio
- 300 g fasole lata
- 4 cartofi mijlocii
- sare
- piper boabe si macinat
- ulei
Mod de preparare:
Ghiveciul de legume se prepara, in general foarte usor. Am scris mai jos pasii pe care eu i-am urmat, varecomand sa ii urmati si voi, la fel.
- Se calesc in ulei cepele taiate julien, morcovii taiati rondele si ardeii grasi taiati fasii.
- Se inabuse cu o ceasca de apa si se lasa sa se inmoaie putin legumele. Se adauga cubuletele de rosii, urmarte de conopida, varza taiata, fasole lata, vanata, dovlecei, cartofi taiati cubulete si mazare.
- Se pipereaza boabe si macinat. Se sareaza. Se adauga ceva apa, dar nu multa, ca isi mai lasa si legumele.
- Se fierb pe foc mediu pana se patrund usor legumele, apoi se baga la cuptor la 180-200 de grade. Se amesteca din cand in cand si se lasa sa scada si sa prinda o crusta de numa-numa.
- La sfarsit adaugam patrunjel dupa gust.