legume uscate facute acasa
publicitate

In plin sezon al legumelor proaspete mi-am propus sa pastrez ceva din aroma lor … la borcan.

De ceva vreme am renuntat sa mai folosesc produsele comerciale similare si asta pentru ca acestea abunda de glutamat de sodiu. Cu alte cuvinte.. aroma proaspata de laborator 🙂

Initial am facut o cantitate mai mica pentru mancarea nazdravanului meu mic. Apoi am inceput sa fac si pentru noi. Iar apoi, sotul meu mi-a facut o surpriza : un uscator de fructe si legume !

publicitate

Desi reteta poate fi modificata in functie de propriile gusturi (si mai ales in functie de legumele de care dispuneti), iata ce am folosit eu:

  • 2 kg morcov
  • 1.5 kg telina radacina
  • 1.5 kg pastarnac & radacina de patrunjel
  • 2 kg dovlecel
  • 1.5 kg ceapa
  • 2 kg ardei kapia rosu
  • 2 legaturi de patrunjel

Trebuie sa recunosc ca uscatorul m-a ajutat foarte mult, de aceea m-am si apucat sa fac o cantitate atat de mare. Pana acum, uscam fiecare leguma care ramanea in plus sau care incepea sa se vestejeasca.

Pentru uscarea in cuptor, treaba este foarte simpla : se da focul la mic… mic mic mic de tot ( daca sunteti norocosi si aveti cuptor cu ventilatie si functie de uscare e perfect! daca nu, nu-i mare bai). In tava de cuptor se pune hartie de copt si se presara legumele taiate cat mai subtire sau pur si simplu date pe razatoare, asa cum faceam eu. Puneti tava in cuptor si lasati usa putin intredeschisa. Nu stingeti focul 🙂

Timpul de uscare variaza de la 2-3 ore la 10 ore, in functie de grosimea si nivelul de umezeala al legumelor.Credeti-ma pe cuvant, merita asteptarea 🙂

La final legumele se pun intr-un saculet de panza sau se maruntesc in robotul de bucatarie si se pastreaza in borcane etanse. Se folosesc la ciorbe, mancaruri , sosuri etc.

De aceea nici compozitia lor nu e atat de stricta. Eu pun la uscat cam tot ce imi ramane in plus cand gatesc, fie ca e vorba de ceapa, morcov, dovlecel sau ardei. Asa ca proviziile mele, in loc sa scada, cresc 🙂

publicitate