Pentru a face supa de mazăre cu adevărat gustoasă și aromată, fără a petrece jumătate de zi în bucătărie, luați în considerare 3 reguli simple:
- Alegeți mazărea uscată, împărțită în jumătăți. Cea integrală nu se fierbe bine, nu va da consistența dorită, și se va lăsa pe fundul oalei…
- Cu 6-8 ore înainte de fierbere, se toarnă apă peste mazăre. Temperatura apei, în acest caz, este un punct crucial, deoarece apa fierbinte va începe imediat să hidrateze mazărea. După acest interval de timp, scurgeți apa și clătiți mazărea.
- În timpul gătirii, adăugați 1 linguriță de bicarbonat de sodiu (la aproximativ 3 litri de apă). Acest truc poate fi folosit și pentru prepararea fasolei, deoarece bicarbonatul contribuie la înmuierea rapidă a legumelor. Bicarbonatul nu îi schimbă gustul!
Supă de mazăre cu cârnați
Ingrediente:
- 300 g cârnați
- 200 g mazare
- 1 ceapă
- 1 morcov
- 5-6 cartofi mici
- 2 frunze de dafin
- 1 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1/2 linguriță de ulei de floarea-soarelui
- 4-5 căței de usturoi
Mod de preparare:
1. Turnați apă astfel încât nivelul să fie de aproximativ 3 degete peste nivelul mazărei. După fierbere, adăugați puțină sare și amestecați, apoi fierbeți timp de 60 min., la foc mic.
2. Tăiați cartofii cubulețe, pe urmă îi prăjiți într-o tigaie cu ulei încins.
3. Cu ajutorul unui cuțit, tăiați ceapa mărunt, iar morcovul îl dați prin răzătoarea mare.
4. Gătiți legumele la foc mic, apoi le adăugați în supă. Fierbeți la foc mic 30 de minute.
5. La sfârșit, adăugați cârnații tăiați felii (sau altă carne afumată), usturoi tocat, frunze de dafin, sare și piper. Se fierbe încă 10 minute, apoi opriți focul, scoateți frunzele de dafin și lăsați supa să se odihnească, timp de 15 minute.
5. Înainte de a servi, decorați supa de mazăre cu mărar tocat.
Alte rețete de supă de mazăre
- Supă cu 2 tipuri de mazăre. În afară de mazărea uscată, adăugați și un pahar de mazăre proaspătă (congelată). Aroma va fi una pe măsură!
- Supă de mazăre cu pui. Opțiune dietetică pentru cei care doresc ceva ușor. În loc de carne afumată, adăugați file de pui fiert în supă, tăiat în felii mici.
- Supă de mazare cu ciuperci. Versiune vegetariană. Acționați conform rețetei anterioare, doar că în loc de carne, adăugați ciuperci tăiate mărunt, trase la tigaie cu puțin unt…
- Sos de mazăre cu măsline și roșii. O altă rețetă ușoară pentru supa de mazăre, cu un gust neobișnuit de acru… Veți avea nevoie de 200 de grame de măsline fără sâmburi și 2 roșii. Tăiați măslinele în jumătăți, prăjiți roșiile și tăiați-le cubulețe. Adăugați-le la sfârșit, apoi fierbeți timp de 5 minute până când sunt gata.
Să aveți poftă!