Dizolvat de acidul uric, depurativ, dezintoxicant. Are un gust nu foarte placut, fiind indicat a se consuma in amestec cu sucuri de morcov, struguri, mar, telina, etc. Contine peste 40% K, 10% Na, 7% Ca, 7% Cl.
Amestecat cu suc de morcov are efecte benefice in reumatism, cand exista un exces de acid uric; cu adaos de suc de sfecla se obtine un efectmai activ contra reumatismului. De asemenea, regleaza presiunea sangelui, previne caderea parului, craparea unghiilor, este indicat in afectiunile dintilor si gingiilor.
Sucul de castravete este un bun diuretic, cu morcov, ridiche neagra si miere dizolva calculii renali ( cura trebuie sa dureze cel outin o luna, cate 500ml./zi cu regim vegetarian, fara proteine animale ; sucul de castravete in combinatie cu sucul de morcovi ajuta la eliminarea acidului uric,dizolvant al acidului uric,regleaza presiunea sangelui, de asemeni intareste radacina firului de par, participa la mentinerea sanatatii oaselor, dintilor, gingiilor, unghiiilor ;regleaza tranzitul intestinal, elimina apa din tesuturi, contine o substanta asemanatoare cu insulina fiind recomandat diabeticilor; se consuma in combinatie cu alte sucuri, neavand un gust prea bun.
Originar din India de Est si Himalaya unde creste si astazi spontan.
Este una din cele mai vechi legume cultivate de peste 3000 de ani, intalnindu-se in frescele egiptene. Inca din timpul Romei antice era considerat un deliciu. Este pomenit in Biblie referitor la hrana israelitilor in perioada exilului din Egipt.
Plinius cel Batran il aminteste ca aliment dar si ca remediu impotriva muscaturii de scorpion sau alinarea durerilor de ochi. In Europa Nordica, in Franta a inceput cultivarea lui in sec IX, iar in America a fost adus de catre marinarii spanioli ,comercianti veniti din Europa, cautatorii de aur, vanatorii de bizoni.
Cleopatra aprecia castravetele pentru calitatile sale cosmetice dar si nutritive.
Amerigo Vespucci, cel care a dat numele continentului American era un comerciant de castraveti.
Ludovic al XIV-lea cel mai longeviv monarh din istoria Frantei ( 1638-1715), Regele Soare dupa cum avea sa fie cunoscut era un mare gurmand avand o mare pasiune pentru legume si fructe asa incat l-a indemnat pe gradinarul sau de la Palatul Versailles sa construiasca o celebra gradina de legume, Le Potager du Roi, asa incat toate produsele erau proaspete, iar pentru castraveti gradinarul a construit un fel de sere de sticla asa incat delicioasa leguma era prezenta la marile ospete tot timpul anului. In Romania sunt cultivati de peste 2500 de ani.
Castravetii au fost murati prima oara in Mesopotamia in anul 2030 iCh, iar Cleopatra ,regina Egiptului se spune ca si-a pastrat frumusetea pentru ca adora muraturile. Aristotel era un mare consummator de castraveti murati. Corespunde zodiei Racului si este patronat de Luna.
Substante continute
95% apa ,carotenoide, vitamine A, B, C, un flavonoid ( rutina ), fibre, saruri de calciu, fier, fosfor, sodium, potasiu fiind denumit de catre nutritionisti“ campionul densitatilor minerale “ avand o slaba putere calorica ( 15 kcal la 100gr ), este recomandat in cadrul curelor de slabire.
Efecte binefacatoare
Racoritor, este un ingredient nelipsit al salatelor vara, este depurativ, diuretic,dizolva acidul uric si uratii, imbunatateste circulatia sanguina, efect laxativ, calmant al inflamatiilor intestinale, hidratant natural , bogat in antioxidanti care protejeaza ochiul (macula si retina ) de stressul oxidativ, reducand riscul bolilor oculare degenerative ( cataracta si degenerescenta maculara = pierderea progresiva a vederii la persoanele vartsnice), continutul in fibre insolubile determina scaderea colesterolului seric, favorizeaza functionarea intestinelor, protejeaza impotriva cancerului de colon.
Datorita continutului in acid tartric care inhiba sintetizarea grasimilor din hidrocarbonati este benefic pentru curele de slabire ,mentine nivelul pH- ului, fluiditatea sangelui ,prevenind aparitia varicelor ,cercetatorii londonezi au descoperit efectul anticancerigen al castravetelui si de asemeni reduce efectul toxic al nitratilor ,nitritilor prezenti in produsele din carne, al acroleinei rezultate din uleiul folosit la prajeli, acrilamidei din cartofii prajiti ,produse de patiserie, panificatie care au de asemeni efecte cancerigene; coaja castravetilor mai ales a celor cu gust amarui pronuntat stimuleaza celulele pancreasului sa produca insulina si echilibreaza glicemia prin actiune directa ; totodata reduc inflamatia pancreasului, ajuta metabolizarea alimentelor com plexe, efficient in afectiuni pancreatice.
Concluzia: consumati in sezon castraveti cruzi, necojiti in salate sau ca atare!
Studii recente au demonstrate ca aroma de castravete proaspat are efecte afrodisiace asupra finite umane si influenteaza comportamentul sexual al animalelor.
Terapie si remedii
Guta, litiaza renala (dizolva calculi urinari ), in curele de detoxifiere curate organismul de impuritati, in curele de slabire datorita aportului caloric scazut, colopatii, constipatie, adjuvant in hipertensiunea arteriala.
Contraindicatii: personae cu ascita sau HTA majora la care consumul de apa trebuie dozat, se consuma cu masura aceste alimente ;persoane care fac indigestii de la castravete.
Cura cu suc de castraveti
Consta in consumul de castravete crud sau suc de castravete fiind indicat a se consuma in combinatie cu suc de morcovi ( eficient in afectiuni reumatismale, cand exista un exces de acid uric ), cu suc de sfecla ( eficient in anemii, HTA ),cu suc struguri, mar, telina (efect antioxidant, antiradicali liberi, scade colesterolul).
In uz extern se foloseste ca antiinflamator in iritatii ale pielii , pentru efectul calmant si de restsbilire a Ph- ului pielii datorita proprietatilor astringente.
Utilizarea castravetelui in cosmetica
Benefic oricarui tip de ten, pentru o frumusete feminina,poate preantampina aparitia ridurilor, se fac masti cu pulpa de castravete pentru hidratare, curatatrea porilor,indicat tenurilor cu tendinta la uscare avand proprietati emoliente dar si degresante; cu suc de castravete se pot face lotionari zilnice, aducand senzatia de reimprospatare si revitalizare a tenului; masca de felii de castravete curate, depurifica, hidrateaza, confera elasticitate pielii, inlatura cearcanele de la ochi (se pun felii intrgi, dupa ce zona ochiului a fost spalata si dezinfectata cu ceai de musetel).
Pentru ten ofilit cu pori dilatati si cosuri se recomanda masca cu suc de castravete si albus de ou; pentru ten uscat se poate prepara un lapte cu castravete ( cateva felii de castravete se pun in lapte si se lasa 24 de ore intr-un loc racoros ,apoi se unge fata cu acest lapte ,cand s-a uscat se spala cu apa rece.
Datorita continutului in siliciu si sulf curata, catifeleaza pielea, favorizeaza cresterea si intretinerea parului si unghiilor ,indepartarea ridurilor; pentru tratarea bolilor de piele si curatarea tenului se recomanda doi castraveti lasati la macerat in alcool timp de trei zile, apoi se aplica pe ten.
Din suc de castravete, o lingura lapte si cateva picaturi de esenta de trandafir se face o pasta pentru albirea tenului; se aplica pe fata si se lasa 20 min.