Ingrediente:
2,6 litri de apa
4 linguri de zahar
10 linguri de otet
4 linguri de sare
5 kg rosii
3-4 cepe
2 morcovi
3 ardei grasi
1 legatura patrunjel verde
1 telina cu tot cu frunze
2 linguri piper boabe
1 lingura ienibahar boabe
foi de dafin, cuisoare
Mod de preparare:
Se aleg rosii potrivit de mari, coapte si tari. Se spala bine…
Pe fundul fiecarui borcan, se pun cateva fire de telina si de patrunjel verde… Deasupra, se cladesc rosiile. Spatiile goale se umplu cu felii de ceapa, de morcovi, ardei si telina… Pe langa ca sunt bune marinate, vor da un gust deosebit…
Apa se fierbe si, cand clocoteste, se toarna in borcane, peste legume.
Apa ramasa nu se arunca, se va folosi in continuare.
Se lasa rosiile sa stea asa 30 minute, apoi se goleste apa, se fierbe din nou si se toarna iar clocotita peste rosii…
Se lasa iar sa stea 30 minute…
Dupa jumatate de ora, se scurge apa de pe rosii si se pune iar pe foc, cu sarea si zaharul. Cand incepe sa clocotesca, se adauga otetul. Intre timp, se adauga in borcane foile de dafin, cuisoarele, boabele de piper si ienibahar. Se toarna marinada clocotita si se inchid ermetic borcanele…
Pentru o buna reusita a rosiilor marinate, trebuie musai respectate 2 reguli esentiale:
1. Rosiile se oparesc de 2 ori cu apa, a 3-a oara se toarna marinada…
2. Proportiile marinadei trebuie respectate: 2,6 litri de apa, 10 linguri de otet, 4 linguri de sare, 4 linguri de zahar
Sa le savurati cu pofta! Pofta mare!
Rețetă preluată cu acord expres, de la dna. Margareta Cismasiu