Dragii mei, de curand am fost invitata sa ma alatur unei frumoase campanii de constientizare a nutritiei sanatoase, impreuna cu alti bloggeri reprezentativi pe zona de food si healthy lifestyle.
Este vorba de campania „Mananc Responsabil de Sarbatori„, demarata la initiativa magazinului online Alimente Speciale.
Campania „Mananc Responsabil de Sarbatori” isi propune :
Sa ridice un semnal de alarma asupra problemelor de alimentatie din Romania;
Sa educe si sa inspire persoanele care au un anumit regim de alimentatie;
Sa le ofere acestora modele de retete usoare si la indemana oricui, dar la fel de gustoase ca si cele recomandate intr-o dieta normala;
Sa demonstreze ca a gati fara lactate, fara gluten sau fara zahar nu este deloc o provocare;
La sfarsitul campaniei, toate retetele participante vor aparea intr-un e-book, ce va fi oferit gratuit tuturor categoriilor de persoane interesate.
O prima reteta, pe care am cules-o din calatoria mea in India si cu care vin in intampinarea nevoilor tale de hrana sanatoasa este :
Omleta vegana din naut
Am ales special aceasta reteta, intrucat ne aflam intr-o perioada a postului, iar aceasta „omleta” este fara ou, deci perfecta pentru post. Dar si pentru ca, in perioada Sarbatorilor de Iarna, avem tendinta sa consumam alimente greu de digerat. Cu omleta vegana din faina de naut nu vei avea probleme! Este un preparat light, ce nu influenteaza colesterolul.
Faina de naut nu contine gluten! Reteta se preteaza de minune celor care au intoleranta la gluten sau sufera de celiac, dar si celor ce au probleme cu colesterolul si pentru care consumul de oua nu este indicat. In plus, faina de naut este bogata in proteine, fier si fibre. Este foarte versatila si poate fi incorporate in multe retete : chiftelute, legume „pane”, budinci, painici, biscuiti si asa mai departe. Are un gust foarte bun si cu siguranta ca voi mai testa si alte preparate din faina de naut.
Ingrediente :
- 2-3 ciuperci feliate;
- 1 ardei gras rosu fasii;
- 2 linguri de seminte de in macinate;
- 4-5 linguri de faina bio de naut;
- 1/2 lingurita de chimion;
- 1/2 lingurita coriandru pulbere;
- 1 lingurita turmeric;
- 1/2 lingurita pulbere de hing (optional) sau sare neagra; (aceste condimente vor conferi un gust specific, de ou);
- ulei de masline extravirgin, bio;
- sare si piper, dupa gust;
- 1/2 pahar cu apa;
Mod de preparare :
- Pentru aceasta reteta, va recomand sa aveti o tigaie speciala de clatite, anti-adeziva;
- Legumele se pun la prajit in tigaia unsa cu ulei de masline;
- Intre timp, se prepara o compozitie din faina de naut, semintele de in macinate, condimente si se amesteca bine, cu ajutorul telului, cu apa;
- Compozitia se aseamana celei de clatite, insa putin mai groasa;
- Se toarna peste legume 1 polonic si 1/2 din compozitie;
- Cand s-a copt, se intoarce pe cealalta parte, cu ajutorul unei spatule si se mai lasa cateva minute;
- Se serveste cu coriandru proaspat sau patrunjel, dupa preferinte;
Sper sa gasesti interesanta recomandarea mea de mic dejun sanatos, fara gluten! Garantez pentru gust, starea de satietate si proprietatile nutritionale!
Iti recomand sa urmaresti pe Facebook hashtagul #ManancResponsabildeSarbatori, pentru a descoperi si alte preparate sanatoase din cadrul campaniei, pe care le-au propus colegii mei din blogosfera!
Sursa: http://www.hranatate.ro/omleta-vegana-din-faina-de-naut-fara-gluten/