Musaca cu vinete si dovlecei – o idee geniala pentru un pranz de weekend delicios
Aceasta reteta de musaca poate fi facuta cu carne dar este la fel de gustoasa si daca o faceti de post. Reteta este una destul de usor de preparat insa necesita putin timp de aceea este bine de preparat in weekend.
Pentru aceasta musaca cu vinete si dovlecei aveti nevoie de urmatoarele:
- 2 dovlecei
- 2 vinete
- 500 g carne tocata (pui/porc/vitel/amestec)
- 2 cepe medii
- 3 catei de usturoi
- 250 ml sos de rosii
- Cimbru uscat
- Sare/piper
- Ulei de masline
Pentru sos:
- 1 cana de smantana
- 3 oua
Mod de preparare:
Aveti nevoie de o tava cu dimensiunea 33X23, unsa cu putin unt sau ulei de masline.
Etapa 1:
Vinetele trebuie curatate de coaja si taiate in felii (circulare) cu o grosime de aproximativ 1 cm grosime, se presara cu sare si se lasa sa se scurga amareala aproape 1 ora. Dupa acest timp se trec printr-un jet de apa si se usuca cu hartie absorbanta.
Dupa ce sunt bine uscate, se coc intr-o tigaie grill.
Dovleceii se curata si se taie felii, ceapa trebuie tocata cat mai marunt iar usturoiul trebuie dat prin presa.
Etapa 2:
Ceapa se caleste cu 2 – 3 linguri de ulei, pana cand devine sticloasa si mai apoi se adauga usturoiul si carnea tocata. Se amesteca pana cand este facuta carnea si se adauga sarea, piperul, cimbru si sosul de rosii. Toate acestea se fierb la foc mic pana cand scade sosul de rosii.
Etapa 3:
In tava unsa cu unt/ulei se pune un strat de vinete si peste se pune jumatate din compozitia de carne. Se aseaza feliile de dovlecel (date prin faina sau pesmet) si peste se adauga restul de carne. Peste carne se pun vinetele ramase.
Ouale se bat si se amesteca cu smantana sau cu iaurt gras, sare, piper si se toarna peste compozitia din tava.
Tava se pune in cuptorul incins la 180 grade si se coace pentru 45 – 50 minute.
Dupa acest timp, se scoate si se lasa cateva minute la racit. Se serveste cat este calda.