publicitate

Morcovii murati sunt deliciosi si pot fi consumati fie ca gustare, fie ca adaos in salata. De cativa ani am inceput sa-mi umplu camara cu borcane cu morcovi. Iti recomand sa faci si tu acelasi lucru.

Ingrediente:

  • 1 kg morcovi proaspeti
  • 25 gr zahar
  • 25 gr sare
  • 80 ml otet

Mod de preparare:

publicitate

Spalam bine legumele, le decojim si le punem in apa clocotita. Adaugam putina sare in apa. Fierbem morcovii cel mult 15 minute. Ii fierbem pe jumatate, astfel incat sa nu se inmoaie atunci cand ii punem la murat.

Cat timp fierbem morcovii, pregatim marinada. Punem apa la fiert intr-o cratita. Adaugam sare si zahar. Cand marinada atinge 100 de grade, adaugam otet si o fierbem din nou. Luam imediat marinada de pe foc.

Asezam morcovii in borcane sterilizate. Umplem bocanele cu marinada fierbinte. Acoperim borcanele cu capace sterile.

Punem o carpa curata sau un prosop de bucatarie pe fundul unei oale. Adaugam borcanele in oala si le turnam apa cat sa ajunga pana la “umarul” borcanelor. Punem oala pe aragaz, la foc mare. Dupa ce apa incepe sa fiarba, reducem focul si mai lasam oala pe aragaz inca 20 de minute.

Oprim apoi focul, scoatem borcanele din oala si infiletam bine capacele. Intoarcem borcanele cu gura in jos si le acoperim cu o patura sau un prosop gros. Depozitam borcanele intr-un loc intunecat si racoros, de preferat in pivnita sau in camara.

Inainte de a deschide borcanele cu castraveti, ar trebui sa le lasi la murat 1-2 luni. Pofta buna alaturi de cei dragi si spor la gatit!

publicitate