Ingrediente:
- 1 kg agrișe
- 1 kg zahăr
- 3 pahare cu apă
- 1 lămâie
- jumătate de baton de vanilie
Mod de preparare:
Se aleg fructe sanatoase, bine coapte, care nu sunt lovite sau au pete.
Fructele se spala bine si se curata de codite, apoi se scurg bine de apa.
In cratita pentru dulceata se pune zaharul si apa si se pun pe foc. Se fierbe pe foc mic pana se topeste zaharul, apoi se mareste flacara.
Se fierbe pana se obtine un sirop bine legat, astfel incat, dand drumul la o picatura de sirop intr-o ceasca cu apa rece, picatura nu se dizolva, ci se ridica la suprafata…
Se adauga agrisele, se lasa sa dea un clocot si se ia de pe foc. Se tine astfel 15 minute, timp in care agrisele isi vor lasa siropul…
Se pune din nou pe foc si, cand clocoteste, se ia spuma formata… Se adauga zeama de la jumatate de lamaie, iar cealalta jumatate se taie felii si se adauga in dulceata…
Se adauga si batonul de vanilie…
Se lasa sa fiarba in continuare pana dulceata e bine legata. Se ia de pe foc si se toarna in borcane curate, sterilizate.
Se inchid ermetic cu capace si se pun in pături, pentru o racire lenta…
Cand s-au racit, borcanele se sterg, se eticheteaza si se depoziteaza in camara… pana in momentul folosirii 🙂
Să o savurați cu poftă! Poftă bună!
Rețetă preluată cu acord expres, de la dna. Margareta Cismasiu, de pe blogul personal.