Dulceata de afine se face usor si iese foarte buna daca lasam fructele la macerat in zahar cateva ore inainte de preparea propriu-zisa.
Pentru trei borcane medii avem nevoie de circa
- 1 kg de fructe,
- 600-800 de grame de zahar tos
- o lamaia.
Cum se parepara
Vom spala fructele si le vom pune intr-un vas mare – un lighean de bucatarie, asa incat sa stea intr-un strat cat mai subtire. Peste ele, vom presara zaharul si vom stoarca zeama unei lamai.
Le vom lasa asa 5-6 ore, acoperite, cat sa se macereze.
Apoi, le pune la fiert la foc mic, mestecand des si spumand oala cand e nevoie.
In mod normal, nu ar trebuie tinute prea mult dupa ce ai inceput sa fiarba (cinci-zece minute pot fi suficiente), asa ca fiti atente cand dulceata e suficient de groasa. Luati oala de pe foc si turnati dulceata fierbinte in borcane.
Apoi capsati-le si intoarceti-le cu fundul in sus 5-10 minute, pentru a incinge capacul.