publicitate

Castravetii murati dupa aceasta reteta sunt crocanti si deliciosi. Saramura aromata aminteste de muraturile traditionale din butoaiele de lemn. Castravetii sunt foarte gustosi, numai buni de mancat iarna.

Ingrediente:

  • 500 gr castraveti proaspat culesi, 2 frunze de stejar
  • 2 frunze de hrean, 2 crengute de marar
  • 2 catei de usturoi, 10 boabe de piper negru
  • 1.5 linguri sare, 1 lingura otet 9%
  • 1 lingura zahar, 500 ml apa

Mod de preparare:

publicitate

Spalam bine castravetii culesi cu o zi in urma. Ii punem intr-un vas cu apa rece si-i lasam acolo timp de 3-4 ore.

Punem in borcane toate ingredientele (frunze de stejar, frunze de hrean, crengute de marar, usturoi si boabe de piper negru). Adaugam apoi castravetii, cat mai stransi, pentru a nu exista goluri intre ei.

Punem apa la fiert intr-o cratita. Adaugam sare si zahar. Dupa ce apa fierbe, adaugam otetul. Oprim focul si lasam marinada deoparte cateva minute. O turnam apoi in borcane.

Acoperim borcanele cu capace. Punem o carpa pe fundul unei oale. Aaugam borcanele in oala si turnam apa cat sa acopere 3/4 din inaltimea borcanelor. Punem oala pe aragaz si aprindem focul.

Dupa ce apa incepe sa fiarba, mai lasam oala pe foc inca 5-6 minute. Oprim apoi focul si scoatem borcanele din oala. Infiletam bine capacele.

Intoarcem borcanele cu gura in jos, le acoperim cu o patura si le lasam sa se raceasca. Dupa ce s-au racit complet, le depozitam intr-un loc intunecat si racoros, de preferat in pivnita sau in camara.

Pastram borcanele cu castraveti murati pentru iarna si ii servim cu mancarea preferata. Pota buna si spor la gatit!

publicitate