ciorba radauteana
publicitate

Ciorba Rădăuțeană, alaturi de ciorba de burta este una dintre preferatele mele. Am incercat-o in foarte multe restaurante, din diferite zone ale tarii, insa, din pacate, cele mai multe dintre ele, nu au nimic in comun cu ciorba Rădăuțeanăa sa cum trebuie ea sa fie.

Va prezint in continuare o reteta, dupa care o prepar eu intodeauna si care, din punctul meu de vedere, este cea mai reusita reteta de ciorba Rădăuțeană.

Avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 700 g depiept de pui
  • 1 radacina patrunjel
  • 100 g radacina telina
  • 1 pastarnac
  • 2-3 morcovi medii
  • 1 praz mediu ( doar partea alba )
  • 4-5 catei usturoi
  • 2 galbenusuri
  • 250 ml smantana fermentata
  • otet dupa gust (eu pun aproximativ 50 ml)
  • 3 l apa
  • sare si patrunjel
publicitate

Cum se prepara ciorba radauteana?
Spalam pieptul de pui (eu am folosit 4 pulpe si 1 piept) si le scufundam cca 30 de secunde intr-o oala plina cu apa clocotita. Le scoatem din oala, le spalam sub un jet de apa rece si le punem la fiert intr-o oala curata in care am adaugat 3 l de apa fierbinte.

Dupa cca 15 minute, adaugam telina, morcovii, pastarnacul, prazul (doar partea alba) taiate in bucati de 3-4 cm. Acoperim oala cu un capac si lasam supa sa fiarba pe foc mic spre mediu pentru cca 1 ora sau pana cand carnea se desprinde de pe oase.
Strecuram ciorba, eliminam pielita de pe pulpe si piept si taiem carnea in suvite subtiri.

Taiem morcovii, telina si pastarnacul in patratele mici, iar prazul il aruncam.
Punem din nou ciorba in oala, adaugam carnea si legumele si o mai dam intr-un clocot dupa care stingem focul si o lasam sa se racoreasca un picut, cca 10 minute.

Intr-un vas separat, amestecam galbenusurile cu smantana. Adaugam peste ele un polonic din supa radauteana fierbinte, amestecam bine si adaugam amestecul in oala cu supa.

Adaugam usturoiul dat prin razatoarea mica, iar la sfarsit otetul.

Atentie: pentru a evita formarea acelor brobonele care ii dau un aspect ciudat (si pe are l-am vazut si in restaurante), NU puneti smantana sau galbenusurile de ou in timpul fierberii.

Si … ciorba este gata. Va doresc pofta buna!

 

publicitate