publicitate

Reţeta de ciorbă de burtă tradiţională este gustoasă, însă calorică, grasă şi grea. O variantă mai sănătoasă, deosebită şi gustoasă este ‘’ciorba de burtă’’ falsă, cu ciuperci pleurotus.

  • 500 g de ciuperci pleurotus
  • 1 morcov
  • un sfert rădăcină de ţelină
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • câţiva căţei de usturoi (după gust)
  • 200 ml. de smântână naturală
  • 1-2 gogoşari muraţi (opţional)
  • 1 gălbenuş de ou
  • sare
  • piper măcinat
  • ulei de rapiță

– Se curăță morcovul, ţelina şi rădăcina de pătrunjel şi se dau pe răzătoare. Se călesc legumele în foarte puţin ulei, timp de 5 minute. Se adaugă peste ele aproximativ 2-2,5 litri de apă şi se lasă să dea în clocot.

– Între timp, se spală ciupercile şi se taie în fâşii, pentru a crea aspectul de burtă. Se adaugă şi ciupercile în ciorba de legume. Se condimentează preparatul cu sare şi piper, se acoperă vasul cu un capac şi se lasă preparatul la fiert pentru aproximativ jumătate de oră.

publicitate

– După ce au fiert legumele, se dă focul la minimum şi se adaugă, treptat, gălbenuşul amestecat cu smântână. La final, se adaugă usturoiul pisat şi, opţional, câteva felii de gogoşari muraţi.

– Se amestecă totul bine şi se serveşte ciorba caldă, cu ardei iute. Opţional, pentru a semăna cât mai mult cu reţeta clasică de ciorbă de burtă, se poate adăuga şi oţet la servire.

Ciupercile pleurotus sunt sărace în calorii, conţin fibre şi vitamine, ca de altfel, proteine esenţiale (între 33 şi 42) care previn hepatita, ulcerul gastric, micşorează procentul  de colesterol.

Acestea conţin mai mult acid folic, vitamina B1 şi vitamina B3 decât alte specii de ciuperci.

Ciupercile pleurotus au proprietăţi antidiabetice, antibacteriene, antioxidante.

Din compoziţia acestora nu lipseşte vitamina, D atât de importantă pentru sănătatea şi dezvoltarea organismului uman (producerea în organism a vitaminei D stagnează odată cu venirea toamnei).

Usturoiul, adăugat la final, îşi păstrează câteva din calităţile terapeutice. El ajută organismul să producă mai mulţi anticorpi şi limfocite, globulele albe care luptă împotriva infecţiilor (şi a cancerului).

Usturoiul conţine alicină, un compus puternic care acţionează ca antibiotic, prevenind şi tratând infecţiile, fără să afecteze bacteriile sănătoase.

Sursă: TopRemediiNaturiste.ro

 

publicitate