In fiecare an pregatesc aceasta tinctura de nuci cu alcool si sunt mereu multumita de rezultat. Lichiorul de nuci „Nochino” este preparat, sau mai degrabă infuzat și maturat destul de mult timp, așa că este de dorit să îl pregătiți în fiecare an.
El este incredibil. Gustos, ușor acidulat, moderat de dulce, cu o aromă deosebita, persistentă. Pot spune cu siguranță – un astfel de lichior merită făcut cel puțin o dată, iar apoi vei dori să il refaci. Singura problemă este că tinctura va trebui să fie infuzată timp de un an, sunt variante unde se încearcă mai devreme, dar am în dulap atât un lichior de trei ani, cât și unul de doi ani, și da, cu cât stă mai mult, cu atât devine mai gustoasă și mai aromată. Deci hai sa avem rabdare.
Ingrediente:
- Nuci verzi – 29 buc
- Alcool – 1 litru
- Cuișoare – 6 buc
- Nucșoară măcinată – 2 lingurițe
- Coaja de lamaie/portocala – 1 lingurita
- zahăr – 500 g
- apă – 300 g
Preparare:
Spălați bine nucile și tăiați-le în jumătăți sau sferturi. Trebuie să purtați mănuși când lucrați cu nuci deoarece nucile pătează totul. Măcinam nucsoara cu ajutorul unei răzători fine.
Radeti coaja de la o lămâie mare sau de la o portocala.
Puneți nucile într-un borcan de doi litri, adăugați nucșoară, cuișoare și coajă de lămâie/portocala. Ori de cate ori faceti lichior de nuci va puteti juca cu aceasta combinatie de ingrediente. Puteti adauga boabe de cafea, coajă de portocală, scorțișoară, vanilie, cafea – eu le-am testat si am fost mulțumita de condimentele alese.
Turnați alcool peste nuci, închideți borcanul cu un capac etanș și puneți lichiorul într-un loc însorit. Infuzam lichiorul la soare timp de doua luni, iar acesta este doar inceputul. Uneori agitam borcanul cu lichior. Puteți folosi atât alcool 96%, cât și 70%, dacă luăm alcool 96%, atunci va trebui să ajustați ușor siropul de zahăr. Eu am folosit alcool 70% iar aceasta reteta este ajustata pentru acest tip de alcool.
În timp ce lichiorul este infuzat, se va inchide la culoare, așa cum ar trebui să fie.
După două luni, lichiorul trebuie filtrat, pentru asta eu am folosit o bucata de tifon curat. Puteți filtra bautura si cu o sita dar mie imi place mai mult asa.
Turnăm lichiorul într-un borcan de trei litri, stoarcem resturile groase de condimente în băutură pentru a „profita” de toata aroma lor.
Pregătim cel mai simplu sirop din zahăr și apă, îl răcim și îl adăugăm în lichior. Turnăm lichiorul în sticle, îl punem într-un dulap sau cămară și „uităm” de el timp de un an. Timpul minim pe care îl puteți încerca este după șase luni, dar după un an devine mai gustos, așa că este mai bine să așteptați.
Cu nucile care au ramas dupa lichior se pot face vin de porto sau vermut, eu nu am facut, dar vreau sa incerc.
Este o băutură tare, dar când o încerci, este atât de moale încât nu simți altceva decât un gust minunat, iar în general, cocktailuri și altele sunt preparate pe bază de „Nocino”. Chiar dacă nu bei băuturi tari, un astfel de lichior poate fi folosit pentru a insiropa unele prăjituri sau pentru hidrata fructele uscate.
Lichiorul este grozav, dacă ai destulă răbdare să păstrezi o parte din băutură cel puțin doi ani. Spor la treaba!