In ultimii ani, expertii in domeniul sanatatii si oamenii de stiinta au cazut de acord ca grasimea saturata nu este responasbila pentru bolile de inima.
Atunci cand au analizate peste 100 de studii despre grasimile alimentare si sanatatea cardiovasculara, cercetatorii au descoperit ca grasimile saturate nu trebuie invinovatite. Grasimile trans sunt, de fapt, vinovate.
Sfaturile nutritionale vechi recomanda limitarea consumului de grasimi saturate care se gasesc in unt, carne si oua, din cauza riscului de a dezvolta boli de inima. Cercetatorii nu au reusit sa gaseasca o asociere clara intre aceste grasimi si bolile cardiace sau cardiovasculare.
Evita grasimile trans
Grasimile trans industriale sunt obtinute prin uleiuri vegetale hidrogenate si se gasesc in margarina si in unele alimente procesate, cum ar fi prajiturile. Consumul mai multor grasimi trans este asociat cu o crestere de 21% a probabilitatii de a dezvolta boli de inima si o crestere de 28% a probabilitatii de a muri din caza acestei afectiuni.
Continutul ridicat de grasimi nu este periculos
Dietele cu continut scazut de grasimi te fac sa te ingrasi si, contrar sfaturilor oficiale, dietele bogate in grasimi scad nivelul zaharului din sange, imbunatatesc lipidele si reduc obezitatea.
Unul dintre primele experimente facute pe oamenii obezi, publicat in 1956, a comparat 3 grupuri de persoane care au tinut diete cu 90% grasime, 90% proteine si 90% carbohidrati. Rezultatele au aratat ca cel mai mult au slabit cei care au tinut dieta cu continut ridicat de grasime.