De ce o tigaie Springform? Raspunsul meu este ca eu am cea mai mica bucatarie din lume, cu cel mai mic spatiu de stocare si aproape ca da pe afara de plin. Si mie mi-ar plăcea să am unele lucruri, cum ar fi de exemplu forme pentru tarte, taietoare de avocado si sticle de castraveti (nu e ceea ce crezi tu ca este), dar nu am prea mult spatiu si, atunci cand este posibil, prefer sa imi aleg unele lucruri care sa aiba mai multe scopuri. Aceasta tigaie Springform va fi folosita ca si oala pentru pregatirea blatului de tort, dar si la pregatirea tartelor, insa poate fi folosita si ca mecanism de sustinere a unei pizza.
Motivul pentru care nevoia de a avea o astfel de tigaie a devenit deodata atat de presanta se datoreaza fluxului mare de mere; eu cumpar fructe proaspete in fiecare saptamana, dar cererea nu a mai tinut pasul cu oferta, asa ca era necesar sa prepar o tarta. In timp ce cautam o reteta in mediul online, am dat peste o reteta cu un nume fantastic: Affly Tapple Pie. Desigur, acest lucru inseamna ca imi doream sa fac in asa fel numesc acest articol “Mucking Afazing Affy Tapple Pie”, dar aceasta reteta chiar avea nevoie de un anumit tip de mere si acest lucru ar fi facut ca stocul meu de mere sa devina inutil.
De asemenea, eu am incercat si tarte individuale de mere cu caramel sarat, dar caramelul a avut nevoie de trei incercari diferite. Acest lucru inseamna trei oale pline de amestec uleios, ars si plin de zahar.
Apoi, am gasit o solutie sub forma unei retete de la Jamie Oliver. Retetele lui sunt mereu simple si bune intr-un mod optimist, fara a oferi prea multe batai de cap. Dar, de aceasta data, eram putin îngrijorata tocmai datorita lipsei batailor de cap- in special pentru ca aici, in Africa de sud, noi avem caramel la cutie si nu trebuie sa asteptam cate 3 ore cat timp fierbe o oala cu lapte condensat si sa ne rugam ca o sa explodeze peste tot in bucatarie. Eu consider ca, din acest motiv, aceasta tarta cu caramel nu era chiar atat de uimitoare – caramelul nu este un lucru prea exotic pe aici.
Prin faptul ca eu am modificat aceasta reteta, nu imi doresc sa il insult pe domnul Oliver- eu am modificat aceasta reteta cu scopul de a se potrivi mai bine cu gusturile mele. Am crescut destul de drastic cantitatea de mere fata de cantitatea de caramel.
Ma ingrijoram ca caramelul va deveni lipicios si va reprezenta un pericol pentru dantura, dar nu s-a schimbat deloc, ceea ce mi se pare cam ciudat. In general, eu prefer ca lucrurile sa aiba dimensiunea unei portii (obsesie de la briose), dar, in cazul acestei prajituri, este cel mai bine sa lasi pe fiecare sa isi aleaga portia- este chiar atat de dulce.
Noua mea tigaie Springform a facut o treaba minunata si abia asept sa.o folosesc din nou- data viitoare, voi pregati o prajitura cheesecake.
Pentru o tarta mare cu mere si caramel, o sa ai nevoie de:
- Aproximativ 450 de grame de foi de aluat de la patiserie
- O cutie de Nestle Caramel Treat
- 4 mere de dimensiuni medii
- 2 linguri de zahar
Ruleaza bine foile de aluat- poate 2 sau 3 mm ? Niciodata nu stiu. Eu mereu gresesc la acest capitol si un capat va avea 3 cm, iar celalalt capat va fi complet transparent. Eu stiu ca cei mai priceputi ca mine la acest capitol vor zice sa folosesti bete de frigarui de diametrul corect pe fiecare parte a aluatului in timp ce rulezi, astfel incat sa nu poti sa faci chiar mai subtire. Dar eu sunt acel gen de persoana care considera ca viata e mult prea scurta pentru a incerca sa obtina diametrul unui bat de kebab.
Oricum, trebuie sa iti acoperi tava pentru tarte cu aluat si sa tai marginile; vei avea nevoie de mai putin de 1 cm inaltime la margini, cat sa tina caramelul pe loc. Eu am uitat sa fac acest lucru si am obtinut o crusta urata. Apoi, trebuie sa pui tava la congelator timp de o ora.
In continuare, trebuie sa incalzesti cuptorul la 180 de grade Celsius, sa iti pregatesti tava de copt prin acoperirea ei cu hartie de copt si arunca in inauntru boabe uscate de fasole (mi s-a zis ca functioneaza si cu monede, dar nu am incercat). Lasa la copt timp de 10 minute. Jamie zicea sa lasi 15 minute, dar marginile erau prea inchise la culoare. Dupa ce m-am jucat astfel cu boabele si cu hartia, am facut cateva gauri la baza si am pus totul inapoi in cuptor, pentru ca se vedea ca inca nu e copt bine.
In continuare, urmeaza partea distractiva. Ia o lingura si deschide conserva de caramel. Gusta cu grija, pentru a te asigura ca e bine. Folosind o lingura, pune caramelul pe crusta si intinde cu atentie. Sa aplici un strat care nu e prea gros. Mai putin inseamna mai mult- cam la fel ca si cu mustarul dintr-un sandvis cu sunca.
Curata merele si imparte-le in 4 bucati, cate unul pe rand, pentru ca eu le-am facut pe toate deodata si a trebuit sa arunc destul de multe, in loc sa le fac pe loc. Sa cureti cu atentie partile cu bucati din cotor si cu samburi. Imparte fiecare sfert de mar in 4 sau 5 bucati- bucatile mele erau taiate prea subtiri si au fost coplesite de caramel. Este o tarta de mere pana la urma, nu o tarta cu caramel si cu garnitura de mere. Amesteca-le cu o glazura de zahar. Pune-le intr-un tipar dragut peste caramel. Eu am vrut sa le intind ca pe niste petale de trandafir, dar m-am uitat mai intai intr-o carte de bucate si le-am pus in mod accidental in spirala. Pana la urma, poti sa faci fix ceea ce vrei, atat timp cat te asiguri ca bucatile de mere acopera caramelul. Poti sa torni deasupra orice sucuri care ar fi aparut in urma taierii merelor.
Pune tarta la cuptor pentru 30 sau 35 de minute. Scoate apoi tava de la cuptor si minuneaza-te de ceea ce ai facut cu tiparul de spirala sau de petale. Daca nu ai facut nici un tipar, atunci te poti minuna de mirosul dulce ca de miere, cu ochii inchisi. A se servi cald, cu cantitati mari de frisca indulcita sau de inghetata de vanilie. Poti sa mananci cat de multe iti doresti tu intr-o singura zi- poate ca te vei alege pana la urma cu o vizita la dentist, dar eu cred ca merita.