Prajitura cu foi, crema de vanilie si bezea denumita Petre Roman este una din cele mai populare prajituri gatite in casa. Dupa ce vei incerca acest desert cu siguranta vei dori sa imparti reteta cu celelalte gospodine deoarece este o prajitura extraordinar de gustoasa.
Ingrediente necesare pentru pregatirea foilor:
- 260 gr de zahar, 9 oua
- 100 ml apa, 260 gr de faina alba
- 20 ml de zeama de lamaie, 1 pliculet praf de copt
- 1 fiola esenta de vanilie,1 varf de sare
- coaja de la o lamaie rasa
Ingrediente necesare pentru prepararea cremei:
- 200 gr de zahar, 80 gr de faina alba
- 4 galbenusuri, 250 gr de unt
- 1 fiola esenta de vanilie, 400 ml lapte
Ingrediente necesare pentru bezea:
- 450 gr de zahar (300 gr pentru caramelizat)
- 4 albusuri
- 1 varf de sare
Mod de preparare:
Pentru a pregati foile trebuie sa batem ouale cu un pic de sare pana cand acestea isi vor dubla volumul. Treptat vom adauga apa si zahar, cate o lingurita pana cand l-am pus pe tot. Adaugam esenta de vanilie si coaja de lamaie rasa. Punem si praful de copt pe care il stingem cu zeama de lamaie si continuam sa mixam pentru 4-5 secunde.
Adaugam cate o lingurita de faina treptat si amestecam folosind o spatula. Vom obtine o compozitie pe care o vom imparti astfel incat sa rezulta 2 foi. Turnam compozitia in tavi si o punem pentru 15-17 minute in cuptor la o temperatura de 170 grade.
Cat timp blatul va fi la cuptor, noi ne vom ocupa de crema. Pentru inceput intr-o cratita vom amesteca laptele, faina si galbenusurile, adaugand si esenta de vanilie. Punem cratita la foc mic amestecand continuu pana obtinem o budinca, dupa care se lasa la racit. In acest timp frecam untul cu zahar.
Dupa ce budinca s-a racit, adaugam cate o lingura peste compozitia de unt cu zahar pana se va termina. Acum crema este gata.
Pentru a prepara bezeaua, trebuie sa batem albusurile cu un pic de sare si sa adaugam zahar (150 g) treptat pana vom obtine o bezea tare.
Asamblarea prajiturii
Jumatate din cantitatea de zahar o vom carameliza si o vom turna peste prima foaie. Dupa jumatate de minut turnam un strat de crema si o distribuim pe toata suprafata dupa care venim cu cea de-a doua foaie. Repetam procedeul de la prima foaie, turnand zahar caramelizat si crema.
Adaugam ultima foaie pe care o presam ca sa se fixeze si apoi turnam bezeaua. Aceasta se poate pune cu o punga taiata la un colt sau cu un cornet.
Prajitura se lasa la frigider timp de 2-3 ore dupa care poate fi consumata.
Pofta buna!