Cozonac cu brânză – Eu i-aș spune “Plăcintă moțească”… Aluatul dospit, umplut cu brânză dulce sau sărată, este specific Zonei Moților… În copilărie, aveam o vecină din această zonă și mereu ne încânta cu astfel de plăcinte… Mi-am propus să încerc și eu și am ales varianta dulce… A ieșit un deliciu de cozonac cu brânză de vaci…
Ingrediente necesare
Ingrediente pentru aluat:
- 1 kg făină
- 4 ouă
- 100 grame nuci
- 200 grame zahăr
- 50 grame drojdie
- 300 ml lapte
- zahăr vanilat
- un vârf de sare
- coajă de lămâie
Ingrediente pentru umplutură:
- 500 grame brânză de vaci
- 200 grame zahăr
- 2 gălbenușuri
- 3-4 linguri de griș
- coajă de lămâie
Mod de preparare:
Pentru început, frecăm drojdia cu o lingură de zahăr, până se lichefiază… Adăugăm laptele călduț și 2-3 linguri de făină. Amestecăm bine și lăsăm deoparte, într-un loc călduț, până încep să se formeze cocoloașe…
Într-un vas separat și suficient de mare, adăugăm făina, sarea, zahărul și zahărul vanilat. Adăugăm și ouăle și coaja de lămâie. Turnăm maiaua și frământăm până începe să se lege aluatul… În acest moment, adăugăm untul topit și răcit și frământăm în continuare, până obținem un aluat bine legat, elastic… Acoperim cu un șervet și lăsăm la dospit, într-un loc călduț, timp de 1-2 ore…
Între timp, pregătim umplutura…
Frecăm brânza cu zahărul și gălbenușurile de ou. Adăugăm grișul, apoi coaja de lămâie. Opțional, putem adăuga și câteva stafide…
Împărțim aluatul crescut în 2 părți egale – Din fiecare bucată întindem câte o foaie, pe care o ungem cu cremă de brânză. Rulăm strâns și vom obține două rulouri, pe care le punem în tăvi unse cu ulei. Le mai lăsăm 30 minute la loc călduț, după care ungem cu ou bătut deasupra și dăm la cuptorul încins în prealabil…
Sunt gata în momentul în care vor fi frumos crescute și rumenite… Scoatem din tăvi și lăsăm la răcit, pe un grătar…
Savurați cu drag! Poftă bună!
Rețetă preluată cu acord, de la dna. Margareta Cismasiu.