zacusca vinete
publicitate

Zacusca de vinete nu lipseste in niciun an din camara. E dulce, aromata si se termina uimitor de repede. Pentru zilele mai “picante”un mic adaos de ardei iute ii schimba mult gustul!

Recunosc, e multa migala pana obtin borcanele magice dar efortul este pe deplin rasplatit…

Din pacate nu am poza cu productia de anul asta dar poate reusesc sa salvez cateva feliute din recolta viitoare 🙂 Pozele sunt de la zacusca cu ghebe, reteta similara …

publicitate

Pentru circa 24 borcane de 400 g avem nevoie de :

  • 5 kg vinete
  • 6 kg gogosari ( sau 2kg gogosari, 2 kg capia, 2 kg ardei gras rosu)
  • 2 kg ceapa
  • 1 kg morcovi
  • 2 borcane de bullion de 800 g
  • 1 litru ulei
  • 3 linguri zahar
  • Sare, piper,3-4 foi de dafin

Optional, ardei iute dupa gust

Vinetele se coc, se curata si se scurg bine de zeama. Gogosarii se coc si se pun fierbinti intr-o oala, se presara sare peste ei si se lasa acoperiti circa 30 minute. Apoi se curata de pielita si seminte .Pe cat posibil se va pastra sucul pe care il lasa gogosarii. Personal, nu ma dau in vant dupa coptul vinetelor si a ardeilor. Despre curatat, ce sa mai zic… Dar gustul de la final merita efortul 🙂

Ceapa si morcovul se toaca marunt si se calesc impreuna in ulei incins. Se adauga gogosarii tocati marunt, vinetele tocate si restul de ingrediente. Se pune pe foc si se amesteca des sa nu se lipeasca. Se fierbe pana se ridica uleiul la suprafata. Eu prefer sa o fierb la cuptor: desi dureaza mai mult, zacusca nu se va lipi de oala.

Se toarna fierbine in borcane si se adauga o lingura de ulei fierbinte ca sa acopere zacusca. Se sterilizeaza. In masura in care locul de pastrare nu e suficient de racoros, se poate adauga aspirina la fiert.

publicitate