Strugurii murați dulci și acri vor fi o încântare pentru un adevărat gurmand. Se completează perfect gustul cărnii sau al brânzeturilor. Pregătește o gustare deosebita pentru iarnă folosind cea mai simplă rețetă.
Murarea fructelor a devenit obișnuită cu mii de ani. Perele, merele și alte fructe au fost conservate în saramură cu adaos de oțet și miere pentru regii Mesopotamiei, conducătorii Chinei, Indiei și Persiei. Perșii apreciau în special o gustare numită angur torshi, care se traduce prin „struguri murați”.
Arabii au apreciat sărarea rafinată și au prezentat-o europenilor. Rețeta originală conținea doar rozmarin, iar în timp buchetul de condimente a devenit mai divers, ceea ce a făcut posibilă crearea unui gust unic.
Ingrediente pentru 4 borcane de 650 ml:
- Zahăr – 150 g
- Struguri albi – 1.6 kg
- Sare – 4 g
- Apă – 1 l
- Scorţişoară – 12 g
- Otet de mere – 80 ml
- cuișoare – 8 buc
- Ienibahar – 8 buc
- Piper boabe (mix) – 2 lingurite
Mod de preparare:
Pregătiți strugurii
Folosiți orice struguri pentru murătură, ideal ar fi usor necopti iar din punctul meu de vedere, cei albi sunt cei mai buni. Alegeti un sortiment de struguri care nu are semințe.
Scoateți boabele din ciorchini și îndepărtați-le pe cele deteriorate. Dacă strugurii se desprind împreună cu tulpinile, îndepărtați-i, deoarece vor da gust amarui prepatatului finit. Clătiți bine strugurii pregătiți sub jet de apa și lăsați să se usuce complet într-o strecurătoare sau puneți pe un prosop.
Pregătiți marinada
Se toarnă 1 litru de apă într-o cratita incapatoare. Adăugați aproximativ ⅓ linguriță sare si 150 g zahar. Se amestecă până se dizolvă zahărul și sarea. Pune tigaia la foc mare si aduce la fierbere.
Umpleți borcanele cu struguri
Sterilizați într-un mod convenabil voua (prin fierbere sau la cuptor) și răciți 4 borcane de 650 ml. Puneți 2 bucăți de cuisoare si ienibahar, în fundul fiecărui borcan. Adăugați o jumătate de baton de scorțișoară și 0,5 lingurițe amestec de piper boabe.
Pentru un plus de picant, puteți adăuga o jumătate de cățel de usturoi și o bucată mică de ardei iute proaspăt. Umpleți borcanele cu struguri, fără a ajunge la 1–1,5 cm de marginea borcanului.
Turnați marinada în borcane
Imediat ce marinada clocotește, se toarnă în borcanele pline cu struguri. Acoperiți fiecare borcan cu un capac spălat și uscat. Lăsați-le așa timp de 20 de minute.
Scurgeți și fierbeți din nou marinada
Se toarnă marinada din borcane într-o cratiță si adăugați 80 ml de otet. Adăugați 50 ml apă în tigaie pentru a compensa orice fierbere. Puneți tigaia pe aragaz și aduceți conținutul la fierbere.
Turnați din nou marinada peste struguri și închideți borcanele
Imediat ce marinada clocotește, se toarnă în borcanele cu struguri. Umpleți borcanele până sus. Sigilați ermetic recipientele, întoarceți-le cu susul în jos, împachetați-le intr-o patura și lăsați-le timp de 6-8 ore să se autosterilizeze. Păstrați strugurii murați într-o cămară întunecată și serviți ca aperitiv cu carne și brânzeturi reci și calde.