Aceasta reteta de salata de vinete atât de delicioasa, parfumata si aromata iar iarna cu o bucată de pâine proaspătă, este foarte gustoasa!
Din ingredientele de mai jos au iesit 5 borcane de 500 gr insa daca vreti sa mariti cantitatea, o puteti face. Reteta este foarte simpla, gustoasa si se prepara repede. Daca vreti, puteti taia cuburile de vinete mai mărișoare sau mai mici. Spor la treaba!
Ingrediente pentru 5 borcane de 500 de gr:
- Vinete – 1 kg
- Ardei gras – 1 kg
- Roșii – 1,5 kg
- Dovlecel – 500 gr
- Ceapa – 700 gr
- Usturoi – 10-12 catei
- Sare – 1,5 linguri
- zahăr – 1 lingură
- Otet – 1 lingura
- Ulei – 1,5 cani
Mod de preparare:
Am pus o cratita mare pe foc si turnam un pahar de ulei – prajesc 700 g ceapa vreo 10 minute. Ceapa trebuie să devină transparentă, să se rumenească puțin.
Iau 1,5 kg de roșii și fac mici tăieturi transversale cu un cuțit, doar tăiem coaja. Turnam apa clocotita pentru 2-3 minute si scot pielea de pe rosii. Adaug rosiile tocate, amestecam si gatesc cateva minute.
Am tăiat 1 kg de ardei gras (sau kapia) în bucăți mici și am adăugat peste legume, amestec. Un dovlecel mic, l-am curățat în prealabil, l-am tăiat cubulețe – adaug 500 g de dovlecel în legume. Mai adaug jumatate de cana de ulei si adaug 1 kg de vinete, amestec.
Punem doar puțină sare pentru ca vinetele să-și elibereze sucul mai repede. Am amestecat si gatesc la foc mare pentru ca legumele sa fiarba.
Imediat ce legumele fierb, reduceți focul și fierbeți timp de aproximativ 20 de minute, amestecând din când în când.
Dupa 20 de minute, adaug o lingura de sare si o lingura de zahar. Am amestecat iar cand s-au gatit voi gusta legumele de sare și zahăr și voi mai fierbe încă 20 de minute.
Pisez 10-12 catei de usturoi printr-o presa si adaug in legume.
Am amestecat, în această etapă asigurați-vă că gustati de sare și zahăr. Mai adaug 0,5 linguri de sare, nu mai pun zahăr, e suficient pentru gustul meu. Turnam 1 lingura de otet 9%, amestecam.
Mai fierb câteva minute și iau de pe foc. Pun salata fierbinte in borcane curate, sterilizate, pun capace si intorc borcanele, le acopar cu o pătură și le las să stea până se răcesc complet.
Pofta buna!